Επικαιρότητα

Reactivate Athens/ 101 ιδέες

Reactivate Athens/ 101 ιδέες Εκατόν μία ιδέες για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, αναζητά ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Αλφρέντο Μπρίλεμπουργκ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.

Ένα... αστικό τραπέζι, γύρω από το οποίο θα καθίσουν αρχιτέκτονες, ερευνητές, φορείς και πολίτες και ο καθένας θα προσφέρει το δικό του τάλι, με πρώτη ύλη τις ιδέες και τη δημιουργικότητά του και στόχο μία διαφορετική Αθήνα, ονειρεύεται για την ελληνική πρωτεύουσα ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, Αλφρέντο Μπρίλεμπουργκ.

Ο κ. Μπρίλεμπουργκ συνεργάζεται με το Ίδρυμα Ωνάση, προκειμένου να εκπονήσει ένα πρόγραμμα έρευνας και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για την Αθήνα με τίτλο «Reactivate Athens/ 101 ιδέες».

Ιδρυτής του «Urban -Think Tank» (U-TT), μίας επιστημονικής ομάδας αφιερωμένης στην παραγωγή νέων ιδεών για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων, ο Αλφρέντο Μπρίλεμπουργκ έχει αποσπάσει, μαζί με την ομάδα του, τον Χρυσό Λέοντα στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2012, για τις λύσεις που πρότειναν σχετικά με την αξιοποίηση του υπό κατάληψη ημιτελούς Πύργου του Ντέιβιντ στο Καράκας.

Το «Urban- Think Tank» έχει προτείνει και εφαρμόσει καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μεγάλων πόλεων, όπως η χρήση των ταρατσών ως δημόσιων χώρων στο Σάο Πάολο, η δημιουργία τελεφερίκ για τη σύνδεση του κέντρου με φτωχές περιοχές στο Καράκας, αλλά και η ανανέωση της βιομηχανικής ζώνης στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας μέσα από τη δημιουργία πολιτιστικού πάρκου.

Μετά το Καράκας, το Σάο Πάολο και τις άλλες πόλεις, ο κ. Μπρίλεμπουργκ και η ομάδα του (Χούμπερτ Κλάμπνερ, Λίντσεϊ Σέρμαν και Μάικλ Κοντέντο) συνεργάζονται με το Ίδρυμα Ωνάση, ερευνητές, φορείς και πολίτες της Αθήνας, προκειμένου να αναλύσουν τα προβλήματα της πόλης και να προτείνουν λύσεις για την αναβάθμιση του κέντρου της. Στόχος του προγράμματος «Reactivate Athens» είναι να παράξει τελικά 101 ιδέες, που θα αποτελέσουν μία πλούσια εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας.

«Μέσα από τις 101 ιδέες, θέλουμε να προτείνουμε τις καλύτερες ιδέες και να τις προωθήσουμε στο Διαδίκτυο. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνταγές "τύπου τάλι" για να διαμορφώσουμε την πόλη και να ονειρευτούμε λίγο περισσότερο» εξήγησε ο Αλφρέντο Μπρίλεμπουργκ σε σημερινή εκδήλωση. Διευκρίνισε ότι στον 21ο αιώνα η αρχιτεκτονική δεν εστιάζει μόνο στο σχήμα των κτιρίων, αλλά χρειάζεται διαφοροποίηση και ποικιλία. «Δεν πιστεύουμε ότι η αξία μίας πόλης περιορίζεται στο ΑΕΠ ή στο κεφάλαιό της. Πρέπει να αναζητήσουμε νέες αξίες, κοινωνικές αξίες. Οι άνθρωποι είναι το υποκείμενο και το αντικείμενο της αρχιτεκτονικής και οι αρχιτέκτονες πρέπει να ακούνε τη φωνή τους» επισήμανε.

Για την Αθήνα παρατήρησε ότι εμφανίζεται κατακερματισμένη σε γκέτο πλουσίων και γκέτο φτωχών και η πρόκληση είναι να δημιουργηθεί μία γέφυρα ανάμεσά τους. «Θέλουμε να βρούμε τη δυναμική της Αθήνας, να δημιουργήσουμε πάνω στην παλιά πόλη μία νέα, να ακούσουμε τη φωνή των διάφορων ομάδων, να συνεργαστούμε με τους πολίτες και να διαμορφώσουμε βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις» τόνισε.

Η αρχική φάση του προγράμματος ξεκίνησε με τα σημερινά εγκαίνια του εργαστηρίου «Reactivate Athens» στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Λυκούργου, στην Ομόνοια, το οποίο θα αποτελέσει κέντρο συναντήσεων, εκδηλώσεων και συζητήσεων, αλλά και τόπο καταγραφής των ιδεών των κατοίκων του κέντρου.

 

Πηγή:http://www.skai.gr