Επικαιρότητα

Επιστήμονες κατασκεύασαν την πρώτη διατροφικά ισορροπημένη πίτσα στον κόσμο

Επιστήμονες κατασκεύασαν την πρώτη διατροφικά ισορροπημένη πίτσα στον κόσμο Βρετανοί επιστήμονες κατασκεύασαν την πρώτη “διατροφικά ισορροπημένη” πίτσα στον κόσμο. Μετά από εργαστηριακές έρευνες, οι επιστήμονες κατέληξαν σε μια πίτσα ισορροπημένες μεταξύ τους ποσότητες αλατιού, λίπους, υδατανθράκων, βιταμικών και θρεπτικών συστατικών.

Την πίτσα που διατίθεται στο εμπόριο από την εταιρεία EatBalanced πέρασε τις κρίσιμες γευστικές δοκιμές καθώς ενήλικοι και παιδιά που συμμετείχαν στα τεστ αποφάνθηκαν ότι η ισορροπημένη, υγιεινή πίτσα είναι πεντανόστιμη, σαν την “ανισόρροπη” που όλοι αγαπάμε.

Ομάδα ερευνητών υπό τον καθηγητή Μάικ Λην του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης ανέλυσε το περιεχόμενο 25 κομματιών πίτσας “Μαργαρίτα” συγκρίνοντας τα επίπεδα αλατιού, λίπους και υδατανθράκων με τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ανθυγιεινά στοιχεία βρίσκονταν σε πολύ υψηλά επίπεδα όχι μόνο για να βελτιωθεί η γεύση αλλά και για αυξηθεί ο χρόνος συντήρησης. Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία όπως ο σίδηρος βρίσκονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ τα κορεσμένα λίπη βρέθηκαν πολύ υψηλά.

Η νέα πίτσα που έφτιαξαν έχει μειωμένο αλάτι, η ζύμη είναι από αλεύρι ολικής άλεσης, ενώ προστέθηκαν βιταμίνη B12, φυτικές ίνες, βιταμίνες A και C, αλλά και σκωτσέζικα φύκια για καλύτερη γεύση ως υποκατάστατο του αλατιού.

Η νέα υγιεινή πίτσα κυκλοφορεί σε τρεις γεύσεις και είναι κατεψυγμένη, καθώς οι δοκιμές έδειξαν ότι οι θρεπτικές ουσίες διατηρούνταν καλύτερα με αυτό τον τρόπο.

 

Πηγή:http://www.qualitynet.gr