Επικαιρότητα

Ηλιακή ενέργεια από τη Σαχάρα στην Ευρώπη το 2016

Ηλιακή ενέργεια από τη Σαχάρα στην Ευρώπη το 2016 Εισαγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη από τη Σαχάρα και άλλες ερήμους της Βορείου Αφρικής είναι το φιλόδοξο πρόγραμμα που οραματίζεται το ίδρυμα Desertec, καθώς μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της αναμένεται να καλύψει η Τυνησία, με την κατασκευή σταθμού συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας, ισχύος 2 GW.

Όπως φαίνεται, το όραμα του Ιδρύματος Desertec για αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στις ερήμους της Βορείου Αφρικής με στόχο την τροφοδοσία της Ευρώπης με «πράσινη» ενέργεια, παίρνει σάρκα και οστά. Η αρχή γίνεται με το έργο «TuNur» στις ερήμους της Σαχάρα στην Τυνησία. Αποτελούμενο από χιλιάδες ηλιακά κάτοπτρα, το ηλιοθερμικό πάρκο «TuNur» θα παράγει 2 GW ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα ενέργειας που παράγει ένας μέσος πυρηνικός σταθμός. Η Nur Energie, η εταιρεία πίσω από το έργο, και οι συνεργάτες της στην Τυνησία, σχεδιάζουν να κατασκευάσουν τον ηλιοθερμικό σταθμό σταδιακά και σε αρκετές φάσεις.

Η πρώτη φάση αναμένεται να ξεκινήσει το 2014 με τις πρώτες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας να φτάνουν στην Ευρώπη, μέσω Ιταλίας, το 2016.

Το Ίδρυμα Desertec στηρίζει το σταθμό «TuNur» και πιστεύει ότι αποτελεί την απαρχή για την περαιτέρω ανάπτυξη ηλιακών και αιολικών πάρκων στη Σαχάρα. Εκτιμάται ότι το έργο θα δώσει την ευκαιρία στην Τυνησία να αναπτύξει σε νέες βάσεις τη βιομηχανία της, με την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και κατ΄ επέκταση την οικονομική ανάπτυξη.

 

Πηγή:http://www.imerisia.gr