Επικαιρότητα

ΙΚΕΑ: Κατοικίες για πρόσφυγες με ηλιακή ενέργεια

ΙΚΕΑ: Κατοικίες για πρόσφυγες με ηλιακή ενέργεια Μια ομάδα σχεδιαστών της IKEA αποφάσισαν να βοηθήσουν χιλιάδες μετανάστες, σχεδιάζοντας μια πιο στιβαρή, ανθεκτική και μόνιμη κατοικία, η οποία έρχεται σε κομμάτια.

Το αποτέλεσμα, που ονομάζεται RHU (Refugee Housing Unit), είναι ένα ελαφρύ κτίσμα, με δυο εισόδους. Χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια για τη δυνατότητα φωτισμού το βράδυ, καθώς και καλύμματα που απορροφούν θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, απελευθερώνοντάς τη τις κρύες νύχτες, σε 18 τετραγωνικά κατοικήσιμου χώρου.

Το RHU δεν είναι πολύ φθηνό, στα $7.000, είναι όμως πολύ εύκολο στη μεταφορά. Έρχεται σε επίπεδες συσκευασίες και η IKEA υποστηρίζει ότι συναρμολογείται σε περίπου μισή μέρα, άλλοι όμως ισχυρίζονται ότι μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση είναι μια ολόκληρη μέρα.

Τα ηλιακά πάνελ οροφής της κατοικίας αποτελούνται από σχεδόν το ίδιο πλαστικό που χρησιμοποιείται στις Port-Potty κατασκευές, τοποθετημένα σε ένα πλαίσιο χάλυβα. Οι πλευρές του αποτελούνται από ένα νέο πολυμερές, ονομαζόμενο Rhulite, που επιτρέπει τη διέλευση του φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποτρέποντας όμως την εμφάνιση σκιών, όταν η οικία φωτίζεται εσωτερικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το μοναδικό ηλιακό πάνελ που αποστέλλεται με την οικιακή μονάδα μπορεί να τροφοδοτήσει ένα λαμπτήρα, καθώς και μια έξοδο USB.

Μόλις τα RHU δοκιμαστούν στην Αιθιοπία, η IKEA ελπίζει να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή, μειώνοντας παράλληλα το τρέχον κόστος.

 

Πηγή:http://www.4green.gr