Επικαιρότητα

Greenpeace vs Oreo και Gillette για τα δάση της Σουμάτρας

Greenpeace vs Oreo και Gillette για τα δάση της Σουμάτρας Για καταστροφή των δασών της Σουμάτρας κατηγόρησε η Greenpeace τις εταιρίες που παράγουν τα μπισκότα Oreo και τα ξυραφάκια Gillette καθώς προμηθεύονται φοινικέλαιο που προέρχεται από εδάφη που έχουν αποψιλωθεί παρανόμως.

Η Greenpeace υποστηρίζει ότι η σιγκαπουριανή εταιρεία Wilmar, η οποία εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος παραγωγός φοινικελαίου στον κόσμο, έχει προμηθευτές που κατηγορούνται ότι έχουν αποψιλώσει ένα τμήμα του προστατευόμενου πάρκου Τέσο Νίλο, στο νησί της Σουμάτρας, όπου ζουν τίγρεις που απειλούνται με εξαφάνιση. Έτσι, «κάνουν τους καταναλωτές αθέλητους συνεργούς στην εξαφάνιση των 400 τίγρεων της Σουμάτρας», αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση σε έκθεσή της με τίτλο "Άδεια να σκοτώνει" (Licence to kill).

«Όσο η Wilmar δεν θα δεσμεύεται σε μια πολιτική μη καταστροφής των δασών, η πώληση του φοινικελαίου της σε μάρκες μεγάλης κατανάλωσης όπως οι κατασκευαστές των μπισκότων Oreo ή των προϊόντων ξυρίσματος Gillette κάνουν τους καταναλωτές αθέλητους συνεργούς στην εξαφάνιση των 400 τίγρεων της Σουμάτρας που υπάρχουν ακόμη στην Ινδονησία», εκτιμά ο Μπούσταρ Μαϊτάρ, υπεύθυνος των εκστρατειών της Greenpeace στα δάση της Ινδονησίας.

H εκπρόσωπος της Wilmar, Λιμ Λι Σουέν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η εταιρεία «επανεξετάζει αυτή τη στιγμή τους κανόνες λειτουργίας της και ιδιαίτερα την πολιτική της όσον αφορά τις προμήθειες» και είπε πως η εταιρία απέστειλε «μια αυστηρή προειδοποίηση προς όλους τους εργαζομένους της υπενθυμίζοντάς τους να εξασφαλίζουν τις προμήθειές τους μόνον από νόμιμες φυτείες και πως οποιοσδήποτε προμηθευτής επιχειρήσει να πουλήσει καρπούς από παράνομες φοινικοφυτείες θα παραμερίζεται πλήρως».

Η Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος με 240 εκατομμύρια κατοίκους, διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη ισημερινή δασική λεκάνη στον κόσμο, μετά τη Βραζιλία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Τα μισά από τα ινδονησιακά δάση έχουν εξαφανισθεί μέσα σε 50 χρόνια, μια επιφάνεια που αντιστοιχεί σε απώλεια δασών έκτασης έξι ποδοσφαιρικών γηπέδων κάθε λεπτό, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, συχνά για να δώσουν τη θέση τους σε εκμεταλλεύσεις φοινικελαίου, του οποίου η Ινδονησία είναι η πρώτη παραγωγός παγκοσμίως.

 

Πηγή:http://www.tvxs.gr