Επικαιρότητα

Το πρώτο φωτοβολταϊκό ... πεζοδρόμιο

Το πρώτο φωτοβολταϊκό ... πεζοδρόμιο Το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio39 Landscape Architecture συνεργάστηκε με φοιτητές του Ηλιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου George Washington στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, για την κατασκευή του πρώτου ηλιακού πεζοδρομίου. Φοιτητές και αρχιτέκτονες εγκατέστησαν 27 φωτοβολταϊκά πάνελ δημιουργώντας έναν «Ηλιακό Περίπατο» που μπορεί να παράξει έως 400 Βατ ηλεκτρικής ενέργειας περίπου.

Τα ημιδιάφανα ηλιακά πάνελ σχεδίασε η ισπανική εταιρεία Onyx Solar που εξειδικεύεται στα ενσωματωμένα σε κτήρια φωτοβολταϊκά πάνελ (building-integrated PV). Το φωτοβολταϊκό πεζοδρόμιο έχει ενσωματωθεί σε ένα μικρό τομέα του δημόσιου πεζοδρομίου γύρω από το Πανεπιστήμιο. Με μέγιστη ισχύ της τάξης των 400 Βατ, το ηλιακό πεζοδρόμιο τροφοδοτεί 450 λαμπτήρες LED, εγκατεστημένους κάτω από τις φωτοβολταϊκές πλάκες.

Το πεζοδρόμιο είναι επίσης συνδεδεμένο με ένα καφασωτό σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες του Studio39 Landscape Architecture. Το ηλιακό καφασωτό τροφοδοτεί με ενέργεια την Αίθουσα Καινοτομίας του πανεπιστημίου. Πρόκειται για μια τεχνολογία που μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την αναμόρφωση πόλεων «πνιγμένων» στο τσιμέντο όπως είναι η Αθήνα.

 

Πηγή:http://www.iefimerida.gr