Επικαιρότητα

Μάχη κατά της ρύπανσης

Μάχη κατά της ρύπανσης Η California Air Resources Board, η επιτροπή για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της δυτικής πολιτείας των ΗΠΑ, έθεσε ως στόχο να μειωθεί ως το 2025 κατά 75% το “νέφος” των ρύπων στην ατμόσφαιρα και κατά 34% τα αέρια του θερμοκηπίου, κάτι που θα επιτευχθεί – κατά την άποψή της – αν το έτος στόχο κυκλοφορούν στην Πολιτεία της Καλιφόρνια 1,4 εκατομμύρια ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα. Αυτό σημαίνει ότι ένα στα επτά καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται στην Καλιφόρνια θα πρέπει να είναι ηλεκτρικό ή μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Παράλληλα, αποφάσισε τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται από το 2012 στην Πολιτεία θα πρέπει να διαθέτουν παράθυρα που αντανακλούν ή απορροφούν τη θερμότητα του ήλιου κατά 45%, καθώς εκτιμά πως με αυτό το μέτρο θα επιτευχθεί ως το 2020 μείωση κατά 700.000 τόνους του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα, αφού θα περιοριστεί η ανάγκη για κλιματισμό. Η μείωση αυτή ισοδυναμεί με τη συνολική ρύπανση που προκαλούν σήμερα 140.000 αυτοκίνητα που κυκλοφορούν επί ένα χρόνο !

Οι αρμόδιοι της ARB εκτιμούν ότι τα νέα παράθυρα θα κοστίζουν περίπου 70 δολάρια κατά μέσο όρο για κάθε αυτοκίνητο, αλλά ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα εξοικονομήσει περίπου 16 δολάρια το χρόνο από τον περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου για κλιματισμό. Το μέτρο είναι προσωρινό, καθώς για το 2016 σχεδιάζεται να επιβληθεί νέο το οποίο θα απαιτεί παράθυρα που θα περιορίζουν κατά 60% την θερμότητα του ήλιου, θα κοστίζουν περίπου 250 δολάρια, αλλά ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα εξοικονομήσει περίπου 20 δολάρια το χρόνο από τη χρήση φυσικού αερίου. Η ARB σχεδιάζει και άλλα μέτρα για το μέλλον, όπως την εφαρμογή τεχνολογίας που μειώνει την ποσότητα του ψυκτικού που διαρρέει από τα κλιματιστικά, αλλά και το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την κυκλοφορία αυτοκινήτων μαύρου χρώματος, καθώς το χρώμα αυτό απορροφά περισσότερη θερμότητα !

 

Πηγή:http://www.tee.gr