Επικαιρότητα

Σχέδια για ρεύμα από... ηφαίστειο στην Καραϊβική

Σχέδια για ρεύμα από... ηφαίστειο στην Καραϊβική Το νησί Νέβις, ένας τροπικός παράδεισος που προτιμούν για τις διακοπές τους πολλοί αστέρες του Χόλιγουντ, φιλοδοξεί να γίνει ο πιο οικολογικός προορισμός της Καραϊβικής.

Οι τοπικές Αρχές αποφάσισαν να «δαμάσουν» τη δύναμη του τεράστιου ηφαιστείου, που στην ουσία αποτελεί το νησί, και να την αξιοποιήσουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ηλεκτροδοτούν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με τους «Σάντεϊ Τάιμς», το σχέδιο που έχουν στο μυαλό τους είναι να κάνουν γεωτρήσεις στα καυτά πετρώματα του ηφαιστείου και να αντλήσουν τη θερμότητα διοχετεύοντάς τη σε μια κεντρική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η θερμότητα από το ηφαίστειο θα μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό και από την κεντρική μονάδα το ρεύμα θα διανέμεται σε όλα τα κτίρια του νησιού.

Αν αυτό το πρώτο στάδιο πετύχει, τότε οι Αρχές του νησιού θα προχωρήσουν ένα βήμα παρακάτω και θα αντικαταστήσουν κάθε αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στο νησί με αντίστοιχα οχήματα κινούμενα με ηλεκτρικό ρεύμα.

«Εφόσον το σχέδιο στεφθεί από επιτυχία, τότε θα είμαστε σε θέση ενδεχομένως να ποντίσουμε καλώδια στη θάλασσα με σκοπό να ηλεκτροδοτούμε κοντινά νησιά ώστε να απεξαρτηθούν από τη χρήση ορυκτών καυσίμων», ανέφερε ο Μαρκ Μπράντλεϊ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο νησί και επιβλέπων του προγράμματος.

Μάλιστα, ευελπιστεί ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφεί η συμφωνία για να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Το νησί Νέβις αποτελεί ημιαυτόνομο έδαφος του νησιωτικού κράτους Αγιος Χριστόφορος και Νέβις και διαθέτει πληθυσμό περίπου 12.000 ανθρώπων.

Θεωρείται ένας από τους πλέον αμόλυντους προορισμούς της Καραϊβικής, αφενός λόγω των πολεοδομικών του κανονισμών, που απαγορεύουν τη δόμηση κτιρίων ψηλότερων από έναν φοίνικα, και αφετέρου εξαιτίας της απαγόρευσης λειτουργίας αλυσίδων φαστ φουντ.

Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πολύ υψηλό για τους κατοίκους του νησιού, είναι τέσσερις φορές υψηλότερο απ' ό,τι στη Βρετανία, και διανέμεται από ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που δουλεύει με πετρέλαιο. Φυσικά το ρεύμα είναι εισαγόμενο.

Ωστόσο, η γεωθερμική ενέργεια που κρύβεται στο νησί είναι άφθονη. Το Νέβις δημιουργήθηκε, όπως εκτιμάται, πριν από 3,5 εκατομμύρια χρόνια, όταν εξερράγη το ηφαίστειο από τον πυθμένα της θάλασσας.

Η τελευταία του έκρηξη έγινε πριν από 100.000 χρόνια. Ο Μπράντλεϊ λέει πως η ιδέα για την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας του νησιού είναι αρκετά παλιά, όμως δεν στάθηκε δυνατό να υλοποιηθεί εξαιτίας των αμφιβολιών που υπήρχαν για ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ωστόσο, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, βλέποντας τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από το πρόγραμμα, παρέχει τεχνογνωσία στο νησί.

Επιθυμεί, σύμφωνα με τους «Σάντεϊ Τάιμς», να μεταφέρει πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων στο Πουέρτο Ρίκο που βρίσκεται 250 μίλια μακριά.

Διάσημοι παραθεριστές

Το νησί ήταν αγαπημένος προορισμός της πριγκίπισσας Νταιάνας και πιο πρόσφατα του ιδρυτή του facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, του Μάικλ Ντάγκλας και της Μπιγιονσέ.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr