Επικαιρότητα

Εξίσου εθιστικά με τη κοκαΐνη τα γεμιστά μπισκότα

Εξίσου εθιστικά με τη κοκαΐνη τα γεμιστά μπισκότα Το ίδιο εθιστικά με τη κοκαΐνη αποδείχθηκαν τα γεμιστά μπισκότα, σύμφωνα με έρευνα του Κολλεγίου του Κονέκτικατ. Στόχος της έρευνας ήταν η ανάδειξη του πιθανού εθισμού που προκαλούν οι τροφές με υψηλά λιπαρά και ζάχαρη.

Για τη μελέτη αυτή, που θα παρουσιαστεί στο επόμενο συνέδριο της Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες στο Σαν Ντιέγκο, οι επιστήμονες τοποθέτησαν ποντίκια σε ένα λαβύρινθο. Στη μια μεριά του λαβυρίνθου υπήρχαν μπισκότα Oreo ενώ στην άλλη πλευρά υπήρχαν κράκερ ρυζιού.

Το πείραμα ολοκληρώθηκε με τρεις ομάδες ποντικιών συνολικά, μόνο που στις 2 περιπτώσεις οι επιστήμονες στη μια μεριά του λαβυρίνθου χορηγούσαν στα ποντίκια μορφίνη και κοκαΐνη ενώ στην άλλη πλευρά, τους έκαναν ενέσεις με αλατούχο διάλυμα.

Από τις προτιμήσεις των ποντικιών οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μπισκότα ήταν το ίδιο εθιστικά και δημιουργούσαν εξίσου ευχάριστη αίσθηση με τη κοκαΐνη και τη μορφίνη. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι σε αντίθεση με τα ναρκωτικά τα μπισκότα ενεργοποιούσαν περισσότερους νευρώνες στο κέντρο του εγκεφάλου των ποντικιών, κάτι που σχετίζεται με την ευχαρίστηση.

«Η έρευνά μας υποστηρίζει τη θεωρία ότι οι τροφές που έχουν πολλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη διεγείρουν τον εγκέφαλο όπως και τα ναρκωτικά. Αυτό εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να αντισταθούν σε αυτές τις τροφές, αν και δεν είναι καλές για την υγεία τους», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Τζοζεφ Σκροέντερ.

 

Πηγή:http://www.tvxs.gr