Επικαιρότητα

Μια μηλιά με... 250 είδη μήλων

Μια μηλιά με... 250 είδη μήλων Ο Paul Barnet είναι δεινός κηπουρός και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κόποι του... ανταμείβονται! Και μάλιστα με... 250 διαφορετικές ποικιλίες!

Ο Paul τα τελευταία 20 χρόνια έχει καταφέρει να μπολιάσει επιτυχώς 250 ποικιλίες μήλων σε ένα δέντρο που έχει στην αυλή του σπιτιού του.

Το ύψους 6 μέτρων δέντρο είναι γεμάτο με καρπούς διαφορετικών μεγεθών, χρωμάτων και σχημάτων, ενώ διαθέτει ακόμη και μήλα της ποικιλίας Withington Fillbasket που χρονολογείται πίσω στο 1883.

Ο Paul από το Chidham στο West Sussex ασχολείται με την ιδιαίτερη μηλιά του από το 1989, όταν δούλευε σε ένα αγρόκτημα όπου υπήρχαν 90 διαφορετικές ποικιλίες μήλων.

Μιας και εκείνος δεν είχε πολύ χώρο στην αυλή του για να μεγαλώσει διαφορετικά δέντρα, αποφάσισε να φτιάξει ένα «οικογενειακό δέντρο», γράφει η Daily Mail, όπου θα τα καλλιεργούσε όλα μαζί.

«Βάζω ταμπέλες στα κλαδιά για να γνωρίζω ποια ποικιλία είναι, αν και έχω μάθει πια να τα ξεχωρίζει από τη θέση και το χρώμα τους. Συνήθως κάθε χρόνο παίρνω μερικά μήλα από κάθε ποικιλία» είπε ο ίδιος.

Παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 6.000 διαφορετικά είδη μήλων.

«Κάποιες ποικιλίες χάθηκαν μέσα στο χρόνο. Δε θέλω να το βλέπω να συμβαίνει αυτό. Δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον με την κλιματική αλλαγή και τα εντομοκτόνα. Ίσως χρειαστεί να διασταυρώσει κανείς τα μήλα με παλαιότερες ποικιλίες, προκειμένου να τα κάνει ανθεκτικά σε τέτοια πράγματα. Γι’ αυτό κάθε τύπος μήλου αξίζει να διατηρηθεί» πρόσθεσε.

 

Μια μηλιά με... 250 είδη μήλων

Μια μηλιά με... 250 είδη μήλων

Πηγή:http://www.newsbeast.gr