Επικαιρότητα

«Πράσινη» ενέργεια από περιττώματα γιγάντιων πάντα σε ζωολογικό κήπο

«Πράσινη» ενέργεια από περιττώματα γιγάντιων πάντα σε ζωολογικό κήπο Πέρυσι ο ζωολογικός κήπος «Beauval Zoo» στη Γαλλία υποδέχτηκε στις εγκαταστάσεις του δυο γιγάντια πάντα, δάνειο από την Κίνα με ετήσιο κόστος περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια.

Ωστόσο φέτος, τα αξιαγάπητα ζωάκια θα ξεκινήσουν να κάνουν απόσβεση, αφού ο ζωολογικός κήπος σχεδιάζει την κατασκευή μονάδας για τη μετατροπή των περιττωμάτων σε ενέργεια.

Η μονάδα, κόστους 3 εκατ. δολαρίων, αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη άνοιξη και θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα καίγοντας βιοαέριο από τα περιττώματα των ζώων και άλλα οργανικά απόβλητα του ζωολογικού κήπου.

Κι ενώ όλα τα ζώα αναμένεται να συμβάλλουν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, μόνο τα δυο γιγάντια πάντα εκτιμάται ότι θα παράγουν πάνω από 30 κιλά «καυσίμου» ημερησίως.

Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου υπολογίζουν ότι η νέα μονάδα επεξεργασίας θα μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος κατά 40%, με την περισσευούμενη ενέργεια να πωλείται στην εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής.

«Αυτή η πρωτοβουλία ταιριάζει απόλυτα στην πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης που εφαρμόζουμε εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου Delphine Delord.

Τα τελευταία χρόνια τα συστήματα βιοαερίου που χρησιμοποιούν όλους τους τύπους οργανικών αποβλήτων κερδίζουν έδαφος ως «πράσινη» εναλλακτική για παραγωγή ενέργειας σε Ευρώπη, ΗΠΑ, ακόμα και τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

 

Πηγή:http://www.perivallon21.gr