Επικαιρότητα

Ιαπωνία: Αύξηση 1,8GW της ηλιακής ισχύος μέσα σε τρεις μήνες

Ιαπωνία: Αύξηση 1,8GW της ηλιακής ισχύος μέσα σε τρεις μήνες Μπορεί επισήμως ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας να δηλώνει ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας θα επαναλειτουργήσουν, εν μέσω και των συνεχιζόμενων πιέσεων από την πλευρά της βιομηχανίας, όμως το δυναμικό από ανανεώσιμες πηγές - κυρίως ηλιακά έργα - όλο και αυξάνεται. Μόνο το β’ τρίμηνο του έτους προστέθηκαν 1,8 GW ισχύος, κυρίως από εμπορικές εγκαταστάσεις.

«Μοχλός» αυτής της νέας δυναμικής δεν είναι άλλος από τα γενναιόδωρα feed-in tariffs των Ιαπώνων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Cleantechnica, από την εισαγωγή τους, το 2012, έχουν ολοκληρωθεί φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 3,67 GW.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η Ιαπωνία είναι η μία από τις πέντε χώρες παγκοσμίως (μαζί με τη Γερμανία, την Ιταλία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες) που έχουν ξεπεράσει το ορόσημο των 10 GW από φωτοβολταϊκά. Η ανάπτυξη τέτοιων έργων επιβραδύνθηκε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, εν μέρει εξαιτίας του 10ετούς ενεργειακού προγράμματος της χώρας που έδινε έμφαση στην πυρηνική ενέργεια.

Τώρα ωστόσο, η κυβέρνηση δίνει νέα ώθηση στον κλάδο με την υιοθέτηση ειδικής νομοθεσίας που εγγυάται κίνητρα σε ιδιώτες, ενώ υποχρεώνει τους παρόχους να αγοράζουν ηλεκτρικό ρεύμα από ΑΠΕ για τα επόμενα 20 χρόνια, σε προνομιακή τιμή.

Την ίδια ώρα πάντως έχουν αυξηθεί και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Ιαπωνίας, η οποία προσπάθησε να καλύψει με ορυκτά καύσιμα το ενεργειακό κενό που άφησε το κλείσιμο των αντιδραστήρων, μετά από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.

 

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr