Επικαιρότητα

Απαγορεύτηκε δια νόμου το fracking στη Γαλλία

Απαγορεύτηκε δια νόμου το fracking στη Γαλλία Δια νόμου απαγορεύεται πλέον στη Γαλλία η εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου μέσω της τεχνικής fracking (υδραυλική ρωγμάτωση). Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε σήμερα σχετικό νόμο της 13ης Ιουλίου 2011.

Το Δικαστήριο συνήλθε έπειτα από προσφυγή πετρελαϊκής εταιρείας του Τέξας, η οποία διέθετε άδεια εξόρυξης σε μία περιοχή έκτασης 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη νότια Γαλλία, πριν τής αφαιρεθεί μετά την ψήφιση του νόμου υπό την προεδρία του Νικολά Σαρκοζί.

Η τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης για την εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου συνίσταται στην δημιουργία ρωγμών στα πετρώματα σε μεγάλο βάθος μέσω της διοχέτευσης μεγάλων ποσοτήτων μείγματος ύδατος, άμμου και χημικών ουσιών με μεγάλη πίεση. Είναι η μοναδική μέθοδος εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξαιρετικά δαπανηρή σε νερό και ρυπογόνα.

Το υπέδαφος της Γαλλίας κρύβει αποθέματα σχιστολιθικών υδρογονανθράκων, η εκμετάλλευση των οποίων θα εξασφάλιζε, εν δυνάμει, ενεργειακή αυτάρκεια στη χώρα, η οποία εισάγει το 90% του φυσικού αερίου και το 99% του πετρελαίου που καταναλώνει.

Σύμφωνα με μελέτη του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων (IFP) , μόνο στο υπέδαφος της περιοχής της γαλλικής πρωτεύουσας υπάρχουν κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου, δυναμικότητας 60 έως 100 δισεκατομμυρίων βαρελιών, που αντιστοιχεί σε 70 έως 120 χρόνια της παραγωγής του Κουβέιτ.

 

Πηγή:http://www.news.gr