Επικαιρότητα

Βραβευμένη αρχιτεκτονική στη Σιγκαπούρη

Βραβευμένη αρχιτεκτονική στη Σιγκαπούρη Το αρχιτεκτονικό Βραβείο RIBA Lubetkin 2013 για το καλύτερο κτίριο διεθνώς έλαβε η Wilkinson Eyre και η Grant Associates, για τα Cooled Conservatories στους Παράκτιους Κήπους (Gardens by the Bay) της Σιγκαπούρης.

Οι Παράκτιοι Κήποι της Σιγκαπούρης άνοιξαν το καλοκαίρι του 2012. Στα highlights του έργου είναι ένα ζευγάρι θερμοκηπίων με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, ένα εκ των οποίων αποτελεί το μεγαλύτερο κλιματικά ελεγχόμενο θερμοκήπιο στον κόσμο. Σχεδιασμένο από την Wilkinson Eyre, το Flower Dome και το Cloud Forest κάνουν χρήση παθητικών και ενεργητικών βιώσιμων τεχνολογιών για να δημιουργήσουν το τέλειο μικροκλίμα για τα εξωτικά φυτά.

Οι δύο καμπύλες κατασκευές από γυαλί αντιπροσωπεύουν διαφορετικά οικοσυστήματα. Το πιο επίπεδο θερμοκήπιο έχει μια μεσογειακή αίσθηση, ενώ το άλλο περιέχει ένα 35 μέτρα ψηλό «βουνό», καταρράκτη, κατακόρυφη φύτευση και μονοπάτια ανάμεσα στα δένδρα. Και τα δύο διερευνούν τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και φυτών, τονίζοντας με ποιο τρόπο η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή των τροπικών συννεφόδασων απειλούν τη βιοποικιλότητα της Γης.

Οι θόλοι χρησιμοποιούν φυσικό αερισμό, ενώ σε κοντινή απόσταση δεντρικές ηλιακές δομές εκπέμπουν θερμό αέρα και παράγουν ζεστό νερό και ηλεκτρική ενέργεια για ολόκληρο το συγκρότημα. Το βρόχινο νερό συλλέγεται από την γυάλινη οροφή, αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται για άρδευση. Ένας λέβητας βιομάζας παρέχει θερμότητα και η ηλεκτρική ενέργεια, αποκλειστικά από τα πράσινα απόβλητα του πάρκου.

Μιλώντας για την Wilkinson Eyre και τη συνεργασία με την Grant Associates για τους Παράκτιους Κήπους της Σιγκαπούρης, ο πρόεδρος της RIBA, Stephen Hodder, τόνισε ότι«οι εγκαταστάσεις ψύξης του αέρα σε ένα υποτροπικό κλίμα έχουν αναγκαστικά μικρότερη ενεργειακή απόδοση από τη διατήρηση hot-house εγκαταστάσεων σε ένα εύκρατο κλίμα. Ωστόσο, εδώ έχουν παραχθεί θερμοκήπια που καλύπτουν έκταση δύο εκταρίων, που είναι άνθρακα-θετικά».

Το RIBA Lubetkin βραβείο πήρε το όνομά του προς τιμήν του Γεωργιανού αρχιτέκτονα, ο οποίος ίδρυσε την Ομάδα Tecton του Λονδίνου το 1930.

 

Πηγή:http://www.real.gr