Επικαιρότητα

Tο πρώτο ηλιακό κολυμβητήριο σε Ελλάδα και Ευρώπη

Tο πρώτο ηλιακό κολυμβητήριο σε Ελλάδα και Ευρώπη Το νέο Κολυμβητήριο Αμαλιάδας είναι το μοναδικό κολυμβητήριο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη που καλύπτει σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών του από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Oι ανάγκες θέρμανσης του νερού της Ολυμπιακών διαστάσεων πισίνας και της δεύτερης βοηθητικής παιδική πισίνας αλλά και του ζεστού νερού χρήσης των αποδυτηρίων και γενικότερα των υποδομών του κολυμβητηρίου καλύπτονται από ένα ηλιοθερμικό σύστημα υποστηριζόμενο από ένα γεωθερμικό σύστημα.

Στο έργο εγκαταστάθηκαν 508 τ.μ. ηλιακών συλλεκτών που με την απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας ζεσταίνουν τα νερά στις πισίνες των αθλητών και στα μπάνια και σύστημα γεωθερμίας που υποστηρίζει τις αντίστοιχες λειτουργίες. Η εξοικονόμηση στις λειτουργίες του κολυμβητηρίου, σε σχέση αντίστοιχα με χρήση συμβατικών μορφών ενέργειας (π.χ. πετρέλαιο για θέρμανση των νερών) εκτιμάται ότι φτάνει έως και 80%, γεγονός που την εποχή που διανύουμε είναι απαραίτητο, αν όχι προαπαιτούμενο.

Επιπλέον όλων αυτών υπάρχει η προοπτική και ήδη βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης, η πλεονάζουσα ηλιακή ενέργεια που παράγεται ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινού μήνες, να χρησιμοποιηθεί για τον κλιματισμό του παρακείμενου κλειστού γυμναστηρίου 2.500 τ.μ., αξιοποιώντας ακόμα περισσότερο την ήδη υπάρχουσα εγκατάσταση και προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση στην λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων.

 

Πηγή:http://www.4green.gr