Επικαιρότητα

Νέο ηλιακό αεροσκάφος "στα σκαριά"

Νέο ηλιακό αεροσκάφος Η Solar Impulse, η ελβετική εταιρεία, που κατασκεύασε το πρώτο αεροπλάνο που διέσχισε το καλοκαίρι τις ΗΠΑ πετώντας αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, προχωρά σε συνεργασία με την Google , καθώς δεύτερο ηλιακό αεροπλάνο βρίσκεται στα τελευταία στάδια κατασκευής.

Πρόκειται για το "HB-SIB", που θα πραγματοποιήσει τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις το 2014, με σκοπό να επιχειρήσει το γύρο του κόσμου το 2015.

Οι δραστηριότητες, καθώς και οι πειραματικές πτήσεις της Solar Impulse θα συνεχίσουν να καλύπτονται απευθείας από το YouTube, Google+, Google Glass and Google Earth.

Το λογότυπο της Google μαζί με αυτό της Solar Impulse, θα υπάρχει στην άτρακτο του αεροσκάφους (google.com/+solarimpulse).

Το πρώτο ηλιακό αεροπλάνο ολοκλήρωσε το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013 ένα ταξίδι-σταθμό στην ιστορία της αεροπλοΐας, φθάνοντας στην Νέα Υόρκη από το Σαν Φρανσίσκο, και αφού προηγουμένως είχε καλύψει μια απόσταση 3.511 μιλίων.

Το ταξίδι διήρκεσε ενάμισι μήνα, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια. Οι 12.000 ηλιακές κυψέλες που διαθέτει το αεοσκλάφος τροφοδοτούν με την απαιτούμενη ισχύ τους τέσσερις ηλεκτροκινητήρες του.

Μόλις το φως του ήλιου χαθεί, δουλειά πιάνουν οι μπαταρίες λιθίου βάρους 400 κιλών, έτσι ώστε το αεροπλάνο να συνεχίσει να πετά ανενόχλητο και τη νύχτα.

Το αεροσκάφος κατασκευάστηκε από ίνες άνθρακα και έχει άνοιγμα πτερύγων 63,4 μέτρα, όσο δηλαδή και ένα Μπόινγκ 747 και βάρος μόλις 1.600 κιλά, όσο δηλαδή ένα μεσαίο αυτοκίνητο.

 

Πηγή:http://www.news.gr