Επικαιρότητα

Η στάχτη από ζαχαροκάλαμο δίνει καλύτερο και πιο «πράσινο» τσιμέντο

Η στάχτη από ζαχαροκάλαμο δίνει καλύτερο και πιο «πράσινο» τσιμέντο Το τσιμέντο από τέφρα αποβλήτων από την παραγωγή ζάχαρης δεν είναι μόνο πιο ισχυρό από το συνηθισμένο τσιμέντο, αποτελεί, επίσης, ένα πιο «πράσινο» οικοδομικό υλικό.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Niels Bohr στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, έχουν διαπιστώσει ότι το τσιμέντο που κατασκευάζεται με ένα ποσό τέφρας ζαχαροκάλαμου είναι ισχυρότερο, μπορεί να αντέξει σε μεγαλύτερη πίεση και θρυμματίζεται λιγότερο από το συνηθισμένο τσιμέντο.

Σε χώρες όπου καλλιεργείται ζαχαροκάλαμο, τα απόβλητα του γεωργικού προϊόντος από την παραγωγή ζάχαρης προστίθενται στο τσιμέντο εδώ και κάποια χρόνια. Η εξαγωγή ζάχαρης από το ζαχαροκάλαμο αφήνει πολλά απόβλητα ινών που καίγονται και στη συνέχεια απορρίπτονται. Σε χώρες όπως η Κούβα και η Βραζιλία, αυτή η τέφρα προστίθεται σε μίγματα τσιμέντου.

Η Heloisa Bordallo, που εκτελεί έρευνα nanophysics στο Ινστιτούτο Niels Bohr, ανέλυσε μια σειρά από τσιμέντο με δείγματα τέφρας από ζαχαροκάλαμο από τη Βραζιλία. Βρήκε ότι η τέφρα βοηθά να δεσμεύει νερό στο τσιμέντο.

«Η ποιότητα και η αντοχή του τσιμέντου είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ποσό του νερού που είναι χημικά συνδεδεμένο. Όσο περισσότερο μπορεί να κινηθεί το νερό, τόσο χειρότερο είναι για τη δύναμη και την αντοχή», εξηγεί η κα Bordallo.

Μια τεχνική γνωστή ως σκέδαση νετρονίων χρησιμοποιήθηκε για να δουν πώς μετακινείται το νερό στο εσωτερικό των δειγμάτων της Βραζιλίας. Μετά από ριπές νετρονίων στα δείγματα και όταν αυτά χτύπησαν τα άτομα υδρογόνου στο νερό, αλληλεπιδρούν και η διασπορά νετρονίων καταγράφεται από έναν ανιχνευτή. Αναλύοντας τα δεδομένα οι ερευνητές κατάφεραν να καθορίσουν τον τρόπο που το νερό κινείται στα δείγματα.

Τα πειράματα έδειξαν ότι το τσιμέντο που αναμιγνύεται με περίπου 20% τέφρα είχε καλές ιδιότητες. Το νερό ήταν προσκολλημένο στη στάχτη και μετακινούνταν λιγότερο καθιστώντας το δείγμα ισχυρότερο και σε καλύτερη θέση να αντέχει στην πίεση.

Εκτός από καλύτερο και ισχυρότερο τσιμέντο, η χρήση τέφρας ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο θα μπορούσε, επίσης, να μειώσει τη χρήση ενέργειας και το αποτύπωμα άνθρακα της παραγωγής τσιμέντου.

 

Πηγή:http://www.4green.gr