Επικαιρότητα

Στα χνάρια του Φειδιππίδη θα τρέξουν 333 δρομείς στο «Spartathlon»

Στα χνάρια του Φειδιππίδη θα τρέξουν 333 δρομείς στο «Spartathlon» Στα χνάρια του Φειδιππίδη θα τρέξουν το διήμερο 27 και 28 Σεπτεμβρίου αθλητές και αθλήτριες των υπεραποστάσεων από την Ελλάδα και άλλες 34 χώρες όλου του κόσμου με στόχο να καλύψουν τη διαδρομή του Αθηναίου δρομέα που εστάλη το 490 π.Χ. από την Αθήνα στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια, λόγω της απειλής των Περσών.

Η εκκίνηση στο «Σπάρταθλον 2013» θα δοθεί την Παρασκευή το πρωί (07:00) στην Ακρόπολη, μπροστά από το Ηρώδειο και με αυτή την αφορμή οι διοργανωτές παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, στην οποία παραβρέθηκαν και μίλησαν ο πρόεδρος του διεθνούς Συνδέσμου Σπάρταθλον, Παναγιώτης Τσιακίρης, ο ταμίας Τάκης Αλικανιώτης και και η Λένια Βλαβιανού, υπεύθυνη επικοινωνίας του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που είναι και ο μεγάλος χορηγός του αγώνα.

«Ο φετινός αγώνας είναι ο 31ος και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και από την πλευρά των αποτελεσμάτων, λόγω της συμμετοχής κορυφαίων αθλητών των υπεραποστάσεων αλλά και των δυσκολιών που ενδέχεται να προκύψουν από τις καιρικές συνθήκες λόγω των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών κατά το μήνα Σεπτέμβριο», δήλωσε ο κ Τσιακίρης για τον αγώνα.

Και πρόσθεσε: «Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και με αρκετή στενοχώρια αρνηθήκαμε τις αιτήσεις άλλων 350 αθλητών. Όλα είναι έτοιμα για την διεξαγωγή του επίπονου αγώνα. Οι προετοιμασίες ολοκληρώθηκαν και η άνετη διαμονή στην Αθήνα και τη Σπάρτη είναι εξασφαλισμένη με την έγκαιρη δέσμευση των ξενοδοχείων για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης».

Από την πλευρά της η κ Βλαβιανού αφού εξέφρασε την ικανοποίηση των μελών του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» που για μία ακόμη χρονιά θα συμβάλει στη διεξαγωγή του Σπάρταθλον, τόνισε: «Η Συνεχής προσπάθεια και το όραμα είναι οι αρχές του Ιδρύματος και γι΄ αυτά όλοι προσπαθούμε. Η συνέχιση της χορηγίας μας στο Σπάρταθον για το μέλλον θα εξεταστεί. Το Ίδρυμα βρίσκεται κοντά στον αγώνα όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο με τη χορηγία που δίνει, αλλά και με την παρότρυνση που κάνει και σε άλλους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα, να βοηθήσουν».

Όπως προέκυψε από τη συνέντευξη, όλη η αφρόκρεμα των δρομέων μεγάλων αποστάσεων θα βρεθεί στην εκκίνηση την Παρασκευή το πρωί μπροστά από το Ηρώδειο και οι εξαιρετικές διοργανώσεις του παρελθόντος αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία και του φετινού αγώνα. Θα πάρουν μέρος 333 αθλητές και αθλήτριες από 35 χώρες (301 άνδρες, 32 γυναίκες), μεταξύ των οποίων και 43 Έλληνες, που συγκεντρώνουν βάσιμες ελπίδες διάκρισης.

Η διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, απόστασης 246 χιλιομέτρων, θα πρέπει να καλυφθεί από τους συμμετέχοντες μέσα σε χρονικό περιθώριο 36 ωρών και το έπαθλο των αθλητών που θα τερματίσουν στην Σπάρτη, μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα, είναι ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα.

Ανάμεσα στους αθλητές που θα συμμετάσχουν, είναι ο δύο φορές νικητής της διοργάνωσης Ιβάν Γκουντίν (πρώτος το 2010 και το 2011), από την Ιταλία, οι Γιούζι Σακάι από την Ιαπωνία και Γιαν Άλμπερτ Λάντνικ από την Ολλανδία, που έχουν καταλάβει την δεύτερη θέση, ενώ στην κατηγορία των γυναικών θα αγωνιστεί η νικήτρια του 2011, Σίλβια Λιούμπικς από την Ουγγαρία. Συμμετέχει για πρώτη φορά ο Αμερικανός Μίκαελ Μόρτον, με καταπληκτικές επιδόσεις στις 24 ώρες, όπου κάλυψε 277,543 χλμ.

Αντίθετα δεν θα συμμετάσχει λόγω προβλήματος υγείας συγγενικού του προσώπου ο Αυστριακός Μάρκους Τάλμαν, με 13 τερματισμούς τα τελευταία 17 χρόνια. Κατέλαβε την 1η, 2η, 3η και 4η θέση και βρέθηκε μέσα στην πρώτη δεκάδα, με μόνη εξαίρεση την πρώτη του συμμετοχή το 1996.

Με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», η συνεργασία με το οποίο ξεκίνησε το 2004 και έκτοτε, με μία ετήσια διακοπή συνεχίζεται μέχρι σήμερα, θα γίνει και πάλι φέτος ηλεκτρονική καταγραφή των αθλητών σε δέκα κεντρικούς σταθμούς και τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται σε οθόνη στο χώρο του τερματισμού και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Συνδέσμου www.spartathlon.gr.

Ένα μέρος των εξόδων του αγώνα καλύπτεται από τη συμμετοχή των αθλητών και τα υπόλοιπα από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και μέρος των εφοδίων από ιδιώτες υποστηρικτές.

 

Πηγή:http://www.sports.in.gr