Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ΑΠΕ είναι φθηνότερες από τον άνθρακα

ΗΠΑ: Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ΑΠΕ είναι φθηνότερες από τον άνθρακα Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα αιολικά πάρκα είναι λιγότερο δαπανηρά από τα νέα εργοστάσια άνθρακα και κοστίζουν περίπου το ίδιο, αν όχι λιγότερο, από τις νέες μονάδες φυσικού αερίου.

Αν κοιτάξει κανείς το κόστος για θέρμανση του πλανήτη και τα ζητήματα υγείας που προκαλούνται από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και τους κινδύνους που προκαλούνται από εκπομπές διοξειδίου του θείου από την καύση άνθρακα, υπάρχει σημαντική «ψαλίδα» υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η έκθεση, που έχει συγγράψει η Laurie T. Johnson, επικεφαλής οικονομολόγος στο Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας Πόρων (NRDC), μαζί με τους Starla Yeh και Chris Hope, εξετάζει το κοινωνικό κόστος του άνθρακα (SCC). Η μετρική χρησιμοποιείται σήμερα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και μετρά πόση ζημιά προκαλεί ένας τόνος CO2 που εκπέμπεται σήμερα, τώρα και στο μέλλον. Η EPA το περιγράφει ως «μια συνολική εκτίμηση των ζημιών της κλιματικής αλλαγής και περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται σε, μεταβολές της καθαρής γεωργικής παραγωγής, την ανθρώπινη υγεία, καθώς και υλικές ζημιές από την αύξηση των κινδύνων πλημμύρας».

Η Johnson περιγράφει ότι «η χρήση ευρέως διαθέσιμων μοντέλων κόστους ρύπανσης κλιματικής αλλαγής και άλλων βλαβών στην υγεία από την καύση ορυκτών καυσίμων (δηλαδή από ρύπανση από διοξείδιο του θείου), η μελέτη υπολογίζει το πραγματικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, όχι μόνο τι κοστίζει για να δημιουργηθεί, αλλά και τις δαπάνες στο κλίμα και την υγεία που προκαλούνται από τη ρύπανση των σταθμών παραγωγής».

Ακόμα και στους πιο συντηρητικούς SCC υπολογισμούς, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών SO2, η Johnson και οι συνάδελφοί της δείχνουν ότι είναι φθηνότερη η κατασκευή ενός νέου αιολικού πάρκου, από μια νέα μονάδα άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, όπου αυτό είναι δυνατόν. Το κόστος για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου είναι σημαντικά μικρότερο από ότι για τον άνθρακα, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε περίπου το ίδιο κόστος ή ελαφρώς υψηλότερα από τα αιολικά πάρκα.

 

Πηγή:http://www.4green.gr