Επικαιρότητα

Θερμοκήπια: Φθηνή ενέργεια από γεωθερμικά πεδία

Θερμοκήπια: Φθηνή ενέργεια από γεωθερμικά πεδία Ευκαιρίες ανάπτυξης για την ελληνική γεωργία κρύβουν τα γεωθερμικά πεδία της Ελλάδας, προσφέροντας φθηνή ενέργεια σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Πλούσια μάλιστα σε γεωθερμικά πεδία είναι η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, όπου το ενεργειακό κόστος είναι υψηλότερο λόγω χαμηλών θερμοκρασιών τον χειμώνα και εκ των πραγμάτων ο ρόλος των εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι αυξημένος.

Η μεγάλη δε ζήτηση φρέσκων φρούτων και λαχανικών σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και σε αυτήν της Ρωσίας, διαμορφώνει θετικές προοπτικές για τις εξαγωγές προϊόντων θερμοκηπιακής καλλιέργειας.

Η χώρα μας έχει πλούσια γεωθερμική ενέργεια. Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας έχουν βρεθεί πεδία υψηλής, μέσης και χαμηλής ενθαλπίας (θερμοδυναμικό μέγεθος).

Ειδικά τα γεωθερμικά πεδία χαμηλής ενθαλπίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση θερμοκηπίων, όπως αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος, είναι διασκορπισμένα σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

Η σημασία τους γίνεται αντιληπτή αν για παράδειγμα λάβουμε υπόψη ότι στις κλιματολογικές συνθήκες της Κορινθίας, ένα γεωθερμικό δυναμικό της τάξης του 1MW μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 6 στρεμμάτων θερμοκηπίου κατασκευασμένου με γυαλί για μία ολόκληρη καλλιεργητική περίοδο.

Πολύ σημαντικό παραδείγματος χάριν είναι το γεωθερμικό πεδίο της Μήλου. Η ΔΕΗ το 1985 εγκατέστησε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 2MW, που λειτούργησε μέχρι 1989 και στη συνέχεια έκλεισε, λόγω του ότι το νερό είχε πολλά άλατα και δημιουργούσε προβλήματα διάβρωσης των υλικών. Το γεωθερμικό δυναμικό της Μήλου φθάνει τα 120 MW. Είναι το πλουσιότερο γεωθερμικό δυναμικό της χώρας μας, με θερμοκρασία ρευστού 350 °C. Στο νησί αυτό υπάρχουν επίσης πηγές αερίων με θερμοκρασίες ατμού από 54 έως 102 °C και θερμές πηγές με θερμοκρασίες ρευστού 22-54 °C.

Πολύ σημαντικό πεδίο υπάρχει στη νήσο Νίσυρο, με γεωθερμικό δυναμικό που φθάνει τα 40 MWe. Είναι το δεύτερο από πλευράς σημασίας γεωθερμικό πεδίο της Ελλάδας με θερμοκρασίες ρευστών μεγαλύτερες των 350 °C.

Επίσης πολύ μεγάλα γεωθερμικά πεδία έχουν τα νησιά Κίμωλος, Σαντορίνη, Λέσβος, Λήμνος, Κως, Πολύαιγος, Σαμοθράκη.

Στο εσωτερικό της Ελλάδας υπάρχουν επίσης πολλά γεωθερμικά πεδία, όπως είναι στα Καβάσιλα Κόνιτσας με θερμοκρασία νερού 28 °C και στις πηγές Αμάραντου Κόνιτσας με θερμοκρασίες ατμών 32 °C. Επίσης στην Ηπειρο στην περιοχή των Συκιών Αρτας υπάρχει ένα αξιόλογο γεωθερμικό πεδίο.

Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει επίσης εκτεταμένο δίκτυο από γεωθερμικά πεδία με θερμοκρασίες μικρότερες των 95 °C.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr