Επικαιρότητα

Ecolabel, για τα οικολογικά προϊόντα

Ecolabel, για τα οικολογικά προϊόντα Στο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος, οφείλουμε να αγοράζουμε και να χρησιμοποιούμε οικολογικά προϊόντα. Όμως οι καταναλωτές δεν είναι οι μόνοι που έχουν ευθύνη για την επιλογή τους. Στην όλη προσπάθεια σημαντικό ρόλο παίζει η ευαισθητοποίηση και η συνεργασία των βιομηχάνων, των εμπόρων και των περιβαλλοντολόγων. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες συνεργάζονται για τη λειτουργία του Κοινοτικού Συστήματος Απονομής Οικολογικού Σήματος.

Το σύστημα βασίζεται στον Κοινοτικό Κανονισμό 880/92 της 23ης Μαρτίου 1992, ο οποίος αναφέρεται σε όλα τα Βιομηχανικά Προϊόντα. Για να ξεχωρίζουν λοιπόν οι καταναλωτές τα προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναπτύξει ένα σήμα, που ονομάστηκε Ecolabel. Οι προϋποθέσεις απονομής του Οικολογικού Σήματος (Ecolabel) καθορίζονται ανά κατηγορία προϊόντων και βάσει των ειδικών οικολογικών κριτηρίων, που έχουν ψηφιστεί για κάθε μία από αυτές. Η οικολογική ετικέτα πάνω σε ένα προϊόν σημαίνει ότι ένας ανεξάρτητος δημόσιος οργανισμός έχει ελέγξει ότι το προϊόν ανταποκρίνεται με τα αυστηρά οικολογικά κριτήρια, που αποφασίστηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι κατηγορίες προϊόντων των οποίων τα κριτήρια ήδη ψηφίστηκαν για τοποθέτηση τέτοιας ετικέτας είναι:

•πλυντήρια πιάτων

• πλυντήρια ρούχων

• χαρτί υγείας

• χαρτί κουζίνας

• βελτιωτικά εδάφους

• μπογιές και βερνίκια

• απορρυπαντικά ρούχων.

Αντίθετα εξαιρούνται τα τρόφιμα, τα ποτά και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Υπό επεξεργασία ή ψήφιση για Οικολογικό Σήμα βρίσκονται προϊόντα όπως σαμπουάν, χαρτί φωτοτυπίας, αποσμητικά, στρώματα κρεβατιού και άλλα.

Οι λόγοι χρήσης των οικολογικών ετικετών είναι πολλοί. Βοηθούν τους καταναλωτές που έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα στον πλανήτη μας και θέλουν να συμβάλλουν με κάθε τρόπο. Επίσης εξαιτίας των γρήγορων ρυθμών ζωής υπάρχει πολύ λίγος χρόνος για να εντοπίσουμε τα οικολογικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ – μάρκετ και συνεπώς θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το προϊόν που αγοράζουμε είναι πραγματικά οικολογικό. Τέτοια προϊόντα είναι πιστοποιημένα από ανεξάρτητο οργανισμό και μπορούμε εύκολα να τα ξεχωρίσουμε. Είναι προϊόντα εξίσου καλά και αποτελεσματικά με εκείνα που δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον ενώ έχουν πιστοποιηθεί ως οικολογικά, με βάση επιστημονικά δεδομένα. Ένας ακόμη σημαντικός λόγος για να προτιμήσουμε προϊόντα με την Ecolabel είναι πως η μελέτη κατασκευής των οικολογικών προϊόντων γίνεται σε στενή συνεργασία με περιβαλλοντολόγους και Καταναλωτικές Οργανώσεις.

Αντίστοιχα προϊόντα υπάρχουν και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης με διαφορετική σήμανση. Για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συσκευές που πληρούν τα αυστηρά κριτήρια ενεργειακής απόδοσης που έχει θέσει η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας λαμβάνουν τη σήμανση με μπλέ ετικέτα Energy Star.

 

Πηγή:http://www.flowmagazine.gr