Επικαιρότητα

Potoflow: συνδυασμός ηλιακής ενέργειας και συλλογής ομβρίων υδάτων

Potoflow: συνδυασμός ηλιακής ενέργειας και συλλογής ομβρίων υδάτων Η ιδέα για το σχεδιασμό του Photoflow προήλθε από τα διάφορα αναπτυσσόμενα έθνη, τα οποία βρίσκονται πάνω ή κοντά στον ισημερινό και απολαμβάνουν περισσότερο φως και βροχοπτώσεις από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη.

Ο σχεδιασμός του PhotoFlow αποτελείται από οκτώ πανομοιότυπα τριγωνικά φωτοβολταϊκά πάνελ, τοποθετημένα σε μια 400 λίτρων δεξαμενή νερού από ανακυκλωμένο πολυαιθυλένιο. Μετά την συναρμολόγηση, τα πάνελ έχουν επιφάνεια 2 τ.μ. και σχηματίζουν ένα οκτάγωνο με κλίση 3 μοιρών που επιτρέπει στο νερό της βροχής να διοχετευτεί σε ένα κεντρικό φίλτρο και να συνεχίσει, μέσω ενός σωλήνα, στη δεξαμενή. Το εσωτερικό στρώμα της δεξαμενής καλύπτεται με μία επικάλυψη σχεδιασμένη για να ελέγχονται τα επίπεδα των βακτηριδίων και μυκήτων και να κρατά το νερό πόσιμο.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, μια συναρμολογημένη μονάδα είναι σε θέση να παράγει περίπου 340 kWh ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα ηλιακά κύτταρα σε κάθε πάνελ καλύπτονται με μια αντι-ανακλαστική κόλλα που ελαχιστοποιεί την απώλεια φωτός από αντανακλάσεις και χρησιμοποιούν ένα νανο-φιλμ απώθησης που βοηθά να κρατά καθαρή την επιφάνεια. Ένα καπάκι είναι ενσωματωμένο στην άκρη κάθε πάνελ για να επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση για καθαρισμό και συντήρηση.

Η εταιρεία συμβούλων και σχεδιασμού NOS, η οποία σχεδίασε το Photoflow, αναζητεί σήμερα χρηματοδότηση για το έργο, με την ελπίδα ότι μια μέρα το PhotoFlow θα προμηθεύει τα σπίτια στις αναπτυσσόμενες χώρες με αυτούς τους δύο ζωτικούς πόρους.

 

Πηγή:http://www.4green.gr