Επικαιρότητα

Βιολογικές σάλτσες και dressings με αγνά συστατικά

Βιολογικές σάλτσες και dressings με αγνά συστατικά Η φύση… στο πιάτο σας με τις βιολογικές σάλτσες και τα dressing για σαλάτες, που κάνουν ξεχωριστές τις συνταγές σας! Σάλτσα με βιολογική ντομάτα, πιπεριά από το χωράφι και βότανα που έχουν «μεγαλώσει» χωρίς ίχνος χημικών. Η γεύση του «φυσικού» ή αλλιώς του βιολογικού είναι διαφορετική και πάντα πιστοποιημένη. Είτε πρόκειται να μαγειρέψετε ζυμαρικά και πίτσα, είτε ρύζι και κρεατικά… οι επιλογές σας είναι αμέτρητες! Η Λάουρα Μοσέσκου, υπεύθυνη της “Gusto Raro”, μιλά στο flowmagazine.gr για τη γεύση των βιολογικών σαλτσών, τις τιμές τους και την ανταπόκριση του κοινού στην Ελλάδα.

Οι βιολογικές σάλτσες, τα οικολογικά dressing…

Τα περισσότερα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα προσφέρουν οικολογικές dressing για σαλάτες, σάλτσες και μαγιονέζες πέρα από την υπόλοιπη ποικιλία τους. Η διαφορά της σάλτσας από το dressing είναι ότι η πρώτη μαγειρεύεται και συνδυάζεται κυρίως με ζυμαρικά, κρέας ή και πίτσα, ενώ το dressing χρησιμοποιείται κυρίως στις σαλάτες. «Στη Gusto Raro έχουμε ιδιαίτερες σάλτσες και dressing, όπως π.χ. με γεύση βατόμουρο και πιπέρι cayenne, που ταιριάζει με κρέατα, ή γεύση μελιού και μουστάρδας. Όμως, για να αγοράσει κάποιος βιολογικά προϊόντα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος ότι θα προστατεύσει το περιβάλλον και θα στηρίξει παραγωγούς με οικολογικές πρακτικές», σχολιάζει η κ. Μοσέσκου στο flowmagazine.gr.

Ένα από τα «ατού» των βιολογικών σαλτσών και dressing είναι το γεγονός ότι λόγω της απώλειας συντηρητικών… οι γεύσεις ξεχωρίζουν στον ουρανίσκο! Τα προϊόντα, η ντομάτα, τα λαχανικά ή τα βότανα έχουν μεγαλώσει μόνο με τις ιδιότητες του χώματος και της βροχής και όχι με χημικά στοιχεία και εντομοκτόνα. Όπως ισχυρίζεται η υπεύθυνη της “Gusto Raro” στο flowmagazine.gr.: «Όταν μια σάλτσα διαθέτει βατόμουρα και πιπεριές, τότε οι γεύσεις ακολουθούν η μια την άλλη… και δεν γίνονται “ένα”!». Βέβαια, εξαιτίας της έλλειψης συντηρητικών, οι σάλτσες έχουν ένα χρόνο ζωής και κρατούν 7-8 ημέρες εντός ψυγείου. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει όταν ο καταναλωτής κλείνει καλά το καπάκι, και δεν οξειδώνεται η σάλτσα λόγω του αέρα.

Βιολογικές σάλτσες και dressings με αγνά συστατικάΟι τιμές των βιολογικών σαλτσών στην Ελλάδα

Σε αρκετά βιολογικά προϊόντα, οι Έλληνες έχουν καταφέρει να φτάσουν τις τιμές στα ύψη, εξαιτίας της άγνοιας τους και την επιθυμία τους να βγάλουν από τη «μύγα ξύγκι»! «Η μόδα των βιολογικών προϊόντων οδήγησε πολλούς να εκτοξεύσουν τις τιμές των αγαθών τους ακόμα και 3-4 φορές περισσότερο από τις τιμές των συμβατικών. Από εκεί ξεκίνησε και ο κατήφορος των βιολογικών προϊόντων σε συνδυασμό με τη δυσκολία της αγοράς να προμηθευτεί πιο ακριβά προϊόντα», μας αναφέρει η Λάουρα Μοσέσκου.

Σήμερα, όμως, κατά μέσο όρο, η διαφορά στην τιμή κυμαίνεται κατά 20-25%, καθώς πρέπει να πληρωθούν οι φυσικές διαδικασίες παραγωγής του αγρότη και η μεταφορά, εάν πρόκειται για εισαγωγή βιολογικών σαλτσών. Για παράδειγμα, η Gusto Raro προσφέρει σάλτσες, μαγιονέζες και dressing με μόλις 3 ευρώ, ενώ παράλληλα δυο με τρεις φορές το χρόνο «τρέχει» προσφορές για να προωθήσει τη φιλοσοφία της οργανικής γεωργίας.

Η πιστοποίηση των βιολογικών σαλτσών

Στο εξωτερικό, τα βιολογικά προϊόντα ακολουθούν μια πιο αυστηρή πιστοποίηση, αλλά και στην Ελλάδα ακολουθούνται από ειδικές σφραγίδες. Για να μπορέσει μια σάλτσα ή dressing να χαρακτηριστεί ως «βιολογικό» αγαθό, τότε θα πρέπει να διαθέτει μέχρι 5% μη οργανικά στοιχεία, και όχι παραπάνω! Με άλλα λόγια, τα συστατικά τους πρέπει να προέρχονται στο σύνολο τους από τη βιολογική γεωργία και να μην περιέχουν ζωτικά στοιχεία. Εάν οι σάλτσες έχουν εισαχθεί από το εξωτερικό, τότε δέχονται πιστοποίηση μόνο σε μια χώρα και τη «φιλοξενούν» κατά 99% πάνω στη συσκευασία. Όπως δηλώνει η Λάουρα Μοσέσκου στο περιοδικό μας: «Ο αγρότης πρέπει να συλλέγει τις πρώτες ύλες με πρακτικές που προστατεύουν το περιβάλλον, ώστε να μπορέσει να εγκριθεί ένα προϊόν ως βιολογικό. Τα δικά μας προϊόντα πιστοποιούνται στην Ολλανδία και περνούν κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις».

 

Πηγή:http://www.flowmagazine.gr