Επικαιρότητα

Στο Λονδίνο έριξε άγκυρα το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος του κόσμου

Στο Λονδίνο έριξε άγκυρα το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος του κόσμου Λίγους μήνες αφότου κατέρριψε το παγκόσμιο υπερατλαντικό ρεκόρ ταχύτητας, το μεγαλύτερο σκάφος που τροφοδοτείται αποκλειστικά με ενέργεια από τον ήλιο αγκυροβόλησε στο Canary Wharf του Λονδίνου, ολοκληρώνοντας την ερευνητική αποστολή του, να μελετήσει το Ρεύμα του Κόλπου συγκεντρώνοντας πάσης φύσεως δεδομένα.

Το MS Turanor PlanetSolar απέπλευσε από το Ούστεντε του Βελγίου στις 30 Αυγούστου για τον τελικό προορισμό του. Από τον περασμένο Ιούνιο είχε μετατραπεί σε επιστημονική πλατφόρμα, χάρη στην οποία ερευνητές κατάφεραν να αξιοποιήσουν νέου τύπου αισθητήρες και άλλο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για να μελετήσουν, μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις των αερολυμάτων στην κλιματική αλλαγή και την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

«Το PlanetSolar μας επέτρεψε να δοκιμάσουμε αρκετά επιστημονικά όργανα - κάποια από τα οποία ήταν πρωτότυπα που αναπτύχθηκαν από το πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE) - σε πραγματικές συνθήκες», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο Μάρτιν Μπένιστον, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Επιστημών στο ελβετικό πανεπιστήμιο. «Εκτενή φυσικά, χημικά και βιολογικά δεδομένα βρίσκονται τώρα στα χέρια του UNIGE και θα βρεθούν στο επίκεντρο λεπτομερούς ανάλυσης. Ήδη παρατηρούμε ενδιαφέρουσες τάσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την παραγωγή αερολυμάτων.»

 

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr