Επικαιρότητα

Αυστραλία: H πρώτη μονάδα αφαλάτωσης που τροφοδοτείται από τα κύματα

Αυστραλία: H πρώτη μονάδα αφαλάτωσης που τροφοδοτείται από τα κύματα Καθαρή ηλεκτρική ενέργεια χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και καθαρό, αφαλατωμένο νερό, υπόσχεται να παράγει μία νέα συσκευή που αναπτύσσεται στην Αυστραλία και θα δοκιμαστεί σύντομα ανοιχτά του Περθ, σε μια πιλοτική μονάδα ισχύος 2MW. Σύμφωνα με την εταιρεία Carnegie Wave Energy Limited, θα πρόκειται για την πρώτη παγκοσμίως μονάδα αφαλάτωσης που τροφοδοτείται με κυματική ενέργεια.

Η μονάδα κατασκευάζεται ήδη, μετά από συμφωνία μεταξύ της Carnegie και της Water Corporation, της βασικής εταιρείας υδροδότησης της Δυτικής Αυστραλίας, η οποία οραματίζεται να τροφοδοτεί το Περθ με 100 δισεκατομμύρια λίτρα αφαλατωμένου νερού, καλύπτοντας το 50% των αναγκών της πόλης σε νερό.

Η τεχνολογία CETO, την οποία ανέπτυξε η Carnegie, «διαφέρει από τις υπόλοιπες συσκευές που τροφοδοτούνται με κυματική ενέργεια γιατί λειτουργεί κάτω από την επιφάνεια του νερού και είναι αγκυροβολημένη στον πυθμένα του ωκεανού», εξηγεί ο όμιλος.

«Αρκετές εντελώς βυθισμένες σημαδούρες είναι δεμένες σε μονάδες άντλησης στον πυθμένα. Οι σημαδούρες μετακινούνται με την κίνηση των κυμάτων και τροφοδοτούν τις αντλίες. Οι αντλίες συμπιέζουν το νερό που μεταφέρεται στην ακτή μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού. Στην ακτή, νερό χρησιμοποιείται με υψηλή πίεση για να τροφοδοτήσει υδροηλεκτρικές γεννήτριες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μηδενικών εκπομπών.»

Όπως διευκρινίζεται, το ίδιο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει τη μονάδα αφαλάτωσης, αντικαθιστώντας πλήρως ή μειώνοντας την εξάρτηση από τις συμβατικές αντλίες που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα από το δίκτυο παράγοντας εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

 

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr