Επικαιρότητα

Πρόταση δημιουργίας βοτανικού πάρκου 5 χιλ. στρμ. στον Απηγανιά

Πρόταση δημιουργίας βοτανικού πάρκου 5 χιλ. στρμ. στον Απηγανιά Τη δημιουργία βοτανικού πάρκου έκτασης 5 χιλ. στρεμμάτων στον Απηγανιά του νομού Λασιθίου στην Κρήτη προτείνει το δίκτυο ΟικοΚρήτη, καταθέτοντας σχετική πρόταση προς την Περιφέρεια Κρήτης, τον δήμο Ιεράπετρας και τη Δασική Υπηρεσία Λασιθίου.

Η χλωρίδα της Κρήτης συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλουσιότερες της Ευρώπης και έχει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα. Συνολικά αριθμεί 1.700 είδη αυτοφυών φυτών, εκ των οποίων τα 200 ενδημικά, φύονται δηλαδή μόνο στην Κρήτη και το γεγονός αυτό την καθιστά σημείο αναφοράς, πόλο έλξης για όλα τα πανεπιστήμια Βιολογίας, Βοτανολογίας, Γεωπονίας και Οικολογίας σ' όλο τον κόσμο.

Όπως επισημαίνει η οργάνωση, ο περιβαλλοντικός και εκπαιδευτικός τουρισμός διακινεί παγκοσμίως το 10% του συνολικού τουρισμού στην χώρα μας, υπάρχει όμως έλλειψη βοτανολογικών πάρκων τέτοιου είδους σε τόση μεγάλη έκταση που να μπορούν να λειτουργήσουν σαν ανοικτά πανεπιστήμια με διεξαγωγή σεμιναρίων, επιστημονικών συνεδρίων και μεταπτυχιακών σπουδών.

Παράλληλα με την τουριστική εκμετάλλευσή του, τα ακαδημαϊκά ταξίδια διοργανώνονται κυρίως από Σεπτέμβρη έως τέλη Μαΐου, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του τουρισμού και εκτός της καλοκαιρινής περιόδου. Σύμφωνα με το δίκτυο ΟικοΚρήτη, η επένδυση είναι χαμηλού κόστους, ενώ η χρηματοδότηση με τη συνεργασία της Περιφέρειας μπορεί να προέλθει από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, από ιδιώτες χορηγούς και πολύ εθελοντική εργασία. Η πρόκληση είναι μεγάλη, το έργο πρέπει να είναι αντάξιο της χλωρίδας της Κρήτης, να έχει διεθνή απήχηση, κάτι αντίστοιχο του Eden Project στην Κορνουάλλη της Αγγλίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 50% των τουριστών της ανατολικής Κρήτης θα επισκέπτεται το βοτανολογικό πάρκο.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά για την οικονομία της Κρήτης. Το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης τύπου Μάλια-Χερσόνησος, ήλιος και θάλασσα είναι πλέον ξεπερασμένο, όπως επισημαίνει η οργάνωση. Ο δρόμος για την ανάπτυξη του τόπου και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος περνάει μέσα από την αναβλάστηση της Κρήτης και αυτό που χρειάζεται κατά μήκος και πλάτος της τουριστικής ζώνης είναι άλση αναψυχής, βοτανικά πάρκα και εθνικοί δρυμοί.

Όλη η Κρήτη ένας βοτανικός κήπος. Το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟικοΚρήτη καταθέτει δημοσίως την πρότασή του και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς και όσους μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, εμπνέονται από το ίδιο όραμα, να συμμετάσχουν στον δημόσιο διάλογο.

 

Πηγή:http://www.imerisia.gr