Επικαιρότητα

Ο Λευκός Οίκος εξοπλίζεται με ηλιακά πάνελ

Ο Λευκός Οίκος εξοπλίζεται με ηλιακά πάνελ Σχεδόν τρία χρόνια αφότου ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε να κάνει το... σπίτι του λίγο αποδοτικότερο με ηλιακά πάνελ, η εγκατάστασή τους άρχισε και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, προτού η οικογένεια του αμερικανού προέδρου επιστρέψει από τις θερινές διακοπές της, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Ο Λευκός Οίκος άρχισε να τοποθετεί αμερικανικής κατασκευής ηλιακά πάνελ στην κατοικία της πρώτης οικογένειας, στο πλαίσιο ενεργειακών τροποποιήσεων που θα βελτιώσουν τη συνολική ενεργειακή αποδοτικότητα του κτηρίου», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος μιλώντας στη Washington Post.

Παρότι λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, το 2010 ο τότε υπουργός Ενέργειας Στίβεν Τσου είχε γνωστοποιήσει ότι η αρμόδια επιτροπή του Λευκού Οίκου επρόκειτο να προχωρήσει σε διαγωνισμό με στόχο την αγορά 20-50 ηλιακών πάνελ. «Καθώς κάνουμε τη μετάβαση σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας, ο Λευκός Οίκος θα δώσει το καλό παράδειγμα», είχε δηλώσει ο Τσου.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ εγκατέστησε στη στέγη του Λευκού Οίκου 32 ηλιακά πάνελ για ζεστό νερό. Μια από τις πρώτες ενέργειες του διαδόχου του Ρόναλντ Ρίγκαν, όταν ανέλαβε την προεδρία το 1981, ήταν να αφαιρέσει τα πάνελ χαρακτηρίζοντάς τα «ανέκδοτο», κατά τον προσωπάρχη του.

Το 2002, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος τοποθέτησε - χωρίς τυμπανοκρουσίες - δίκτυο 167 πάνελ στη στέγη περιφερειακού κτίσματος, τα οποία καλύπτουν διάφορες ανάγκες στις εγκαταστάσεις του Λευκού Οίκου.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Στην πραγματικότητα, τα πάνελ που είχε εγκαταστήσει ο Τζίμι Κάρτερ το 1979, δεν θα έπρεπε να είχαν ποτέ ξηλωθεί», δήλωσε ο Μπιλ Μακίμπεν, επικεφαλής της οργάνωσης 350.org, η οποία ασκούσε πιέσεις στον αμερικανό πρόεδρο να δώσει το καλό παράδειγμα κάνοντας την προεδρική κατοικία πιο «πράσινη». «Είναι όμως πολύ καλό να γνωρίζουμε ότι το σπίτι που βρίσκεται στην ισχυρότερη διεύθυνση της χώρας θα αντλεί έστω και μέρος της ενέργειας που χρειάζεται από τον ήλιο».

 

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr