Επικαιρότητα

Γιατί στη Σαχάρα δεν υπάρχουν ηλιακά πάρκα;

Γιατί στη Σαχάρα δεν υπάρχουν ηλιακά πάρκα; Τα ηλιακά πάρκα σε ερήμους ίσως είναι μια ιδανική λύση. Αν μπορούσαμε να αναπτύξουμε φωτοβολταϊκά πάνελ στο 4% της επιφάνειας των ερήμων της Γης, θα καλύπταμε ουσιαστικά την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας.

Επομένως, γιατί δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε το ηλιακό φως και την απεραντοσύνη μιας ερήμου και να εγκαταστήσουμε εκεί φωτοβολταϊκά πάνελ, που θα παράγουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, φιλικής προς το περιβάλλον;

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη τέτοιες εγκαταστάσεις στη Σαχάρα, για παράδειγμα, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο υψηλό κόστος. Τα καλώδια και οι πυλώνες υψηλής τάσης θα ήταν μια ιδιαίτερα δαπανηρή επένδυση – ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι περισσότεροι χρήστες ζουν μακριά. Η πολιτική αστάθεια των χωρών της περιοχής είναι ένας ακόμη λόγος που στη Σαχάρα δεν υπάρχουν ηλιακά πάρκα.

Παρόλα αυτά η προοπτική είναι καθ' οδόν. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει συστήσει μια ομάδα εργασίας, που διερευνά τις πιθανότητες για παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο στη Σαχάρα. Τα πρώτα βήματα για μεγάλα ηλιακά πάρκα σε ερήμους έχουν ήδη γίνει. Ένα τέτοιο πάρκο 644 MW εγκαινιάστηκε στην έρημο της Νεβάδα στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2007, ενώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόκειται να κατασκευαστεί ένα ηλιακό πάρκο που θα τροφοδοτεί με ρεύμα 10.000 νοικοκυριά.

 

Πηγή:http://www.news.gr