Επικαιρότητα

Κύπρος: Στο τελικό στάδιο οι εργασίες αφαλάτωσης σε εργοστάσιο στο Βασιλικό

Κύπρος: Στο τελικό στάδιο οι εργασίες αφαλάτωσης σε εργοστάσιο στο Βασιλικό Στο τελικό τους στάδιο βρίσκονται οι εργασίες για την ανέγερση του εργοστασίου παραγωγής αφαλατωμένου νερού στο Βασιλικό, η ΑΗΚ ωστόσο, είναι ήδη έτοιμη πολύ πριν την ολοκλήρωση και επίσημη παράδοση του έργου να παράγει αφαλατωμένο πόσιμο νερό και να το διαθέσει στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Αυτό αναφέρει ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, σχετικά με το εργοστάσιο, το οποίο σύμφωνα με τον Γιάννη Τσουλόφτα, «έχει δυναμικότητα παραγωγής αφαλατωμένου νερού μέχρι 63 χιλιάδων κυβικών μέτρων ημερησίως και ήδη όλες οι λειτουργικές δοκιμές και οι δοκιμές αξιοπιστίας έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία επιτρέποντας στην ΑΗΚ να παράγει ήδη όλες τις ποσότητες αφαλατωμένου νερού που προνοούνται στο συμβόλαιο της με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ)».

Ο κ. Τσουλόφτας αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια των λειτουργικών δοκιμών η ΑΗΚ παρήγαγε πέραν των 780.000 κυβικών μέτρων νερού, αξίας πέραν των 700.000 ευρώ, ποσότητα που παρέδωσε χωρίς χρέωση και με δική της εισήγηση και πρωτοβουλία στο ΤΑΥ, βοηθώντας έτσι τόσο τα οικονομικά του κράτους όσο και τα υδατικά αποθέματα της χώρας μας».

Προσέθεσε δε ότι «ο σχεδιασμός, η ανέγερση και η λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής αφαλατωμένου νερού στο Βασιλικό είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας της ΑΗΚ με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και εντάσσεται στα πλαίσια της επέκτασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της ΑΗΚ και καλύτερης αξιοποίησης της τεχνογνωσίας, των υποδομών και του προσωπικού της ΑΗΚ».

Ο κ. Τσουλόφτας ανέφερε ότι «οι παράγοντες αυτοί επιτρέπουν στην ΑΗΚ να ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο και να παράγει πόσιμο νερό σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή».

Το εργοτάξιο κατασκευής του εργοστασίου αφαλάτωσης υπέστη σοβαρές ζημιές κατά την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» το 2011, ωστόσο η ΑΗΚ σε συνεργασία με τον κατασκευαστικό εργολάβο IDE Technologies Ltd και το ΤΑΥ υπερπήδησε όλα τα εμπόδια, τεχνικά και συμβατικά, και βρίσκεται τώρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του έργου.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr