Επικαιρότητα

Εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια του θρυλικού «Μουτζούρη» στο Πήλιο

Εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια του θρυλικού «Μουτζούρη» στο Πήλιο Αρχίζουν από σήμερα, Δευτέρα 5 Αυγούστου, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον «Μουτζούρη», το τραινάκι του Πηλίου, με αφορμή την συμπλήρωση 110 χρόνων λειτουργίας του.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι φίλοι του τραίνου συμμετέχουν στον εορτασμό, διοργανώνοντας ειδικές εκδηλώσεις. Από σήμερα έως τις 11 Αυγούστου οργανώνεται στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας επταήμερο διεθνές Φεστιβάλ αφήγησης από τον τοπικό σύλλογο. Η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στο τραίνο, με θέμα «Ταξίδια - ιστορίες του Μουτζούρη στο Πήλιο» και αφηγήσεις παραμυθιών και βιωματικών ιστοριών για το τραίνο στους σταθμούς Άνω Λεχωνίων, Γατζέας και Μηλεών.

Ο ιστορικός σιδηρόδρομος Βόλου - Μηλεών, το τραινάκι του Πηλίου, όπως είναι πιο γνωστό, κατασκευάστηκε σε δύο στάδια από το 1894 μέχρι το 1903. Ο θρυλικός πλέον «Μουτζούρης» συνέδεσε το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου, στις πλαγιές και στους ελαιώνες του βουνού των Κενταύρων. Μέχρι το 1950, o συρμός με τις βελγικές μηχανές και τα βαγονάκια του, εξυπηρετούσαν και τις ανάγκες της πόλης ως τροχιοδρόμος για την αστική συγκοινωνία του Βόλου.

Για 80 χρόνια υπήρξε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Μετά την κατάργηση του το 1971 έγιναν προσπάθειες για την επαναλειτουργία του σαν (μουσειακού) τουριστικού σιδηροδρόμου σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Μετά από σημαντικά έργα ανακατασκευής μέρους της υποδομής, μπήκε και πάλι σε λειτουργία το 1996.

Εκδηλώσεις

Αφηγήσεις

Για παιδικό, μικτό και ενήλικο κοινό από έμπειρους και νέους αφηγητές, αλλά και ιστορίες και «Συναξάρια σαν παραμύθια», δηλαδή ιστορίες από τους βίους των Αγίων, από ιερωμένους.

Εργαστήρια

Τέσσερα εισαγωγικά - βιωματικά εργαστήρια 4ωρης διάρκειας (7/8 Nina Naesheim, 9/8 Δημ. Προύσαλης, 10/8 Σάσα Βούλγαρη, 11/8 Ελένη Αχιλλέως)

Θερινό Σχολείο Παραμυθιών, με εισηγήσεις της Άννας Αγγελοπούλου, της Αίγλης Μπρούσκου και της Εμμανουέλας Κατρινάκη.

Εκθέσεις

Κεραμικής, φωτογραφίας, ζωγραφικής, πάνινης κούκλας, βιβλίων παραμυθιού.

Χώροι αφηγήσεων

Μουσείο Ελιάς και Λαδιού (είσοδος Σιδ. Σταθμού Άνω Γατζέας), αυλή Ι.Ν Αγίου Γεωργίου, επιλεγμένοι χώροι Camping «ΣΥΚΙΑ», παραδοσιακός ξενώνας «Ανωβολιός», αυλή οικίας Γαλανάκη, βρύση καλντεριμιού και αυλή Παλιού Σχολαρχείου.

 

Εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια του θρυλικού «Μουτζούρη» στο Πήλιο

Εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια του θρυλικού «Μουτζούρη» στο Πήλιο

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr