Επικαιρότητα

Reuters: Καταρχήν συμφωνία Κίνας - ΕΕ για τα φωτοβολταϊκά

Reuters: Καταρχήν συμφωνία Κίνας - ΕΕ για τα φωτοβολταϊκά Οι απεσταλμένοι του Πεκίνου στις Βρυξέλλες έχουν καταλήξει σε μία καταρχήν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία φαίνεται να αποφεύγεται η επιβολή δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά που εισάγονται στην Ευρώπη.

Αυτό υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές τόσο από την πλευρά της Ευρώπης όσο και από αυτή της Κίνας, που επικαλείται το Reuters.

Μετά από έξι εβδομάδες συνομιλιών, σύμφωνα με το πρακτορείο, οι δύο πλευρές βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στην τελική συμφωνία αναφορικά με τις ελάχιστες τιμές πώλησης των κινεζικών πάνελ στις 28 χώρες της ΕΕ αλλά και τα ποσοστά ετήσιας ποσόστωσης.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, οι κινέζοι διαπραγματευτές έχουν επιστρέψει στο Πεκίνο από το βράδυ της Δευτέρας και δεν αναμένεται να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες καθώς οι τελικές διευθετήσεις θα γίνουν τηλεφωνικώς.

Πλέον, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του πρακτορείο, μόνο κάποιες μικρές αριθμητικές λεπτομέρειες δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Πάντως το γεγονός ότι πλέον θα πραγματοποιηθούν μόνο τηλεφωνικές συνομιλίες αποδεικνύει ότι πράγματι η συμφωνία έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο.

Εξάλλου, ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 6 Αυγούστου (οπότε λήγει η προθεσμία που είχε τεθεί για το συμβιβασμό των δύο πλευρών), οι κινέζοι είναι διατεθειμένοι να συγκρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τις εξαγωγές τους.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr