Επικαιρότητα

Πράσινο φως για την κατασκευή στίβου θαλάσσιου σκι στην Παμβώτιδα

Πράσινο φως για την κατασκευή στίβου θαλάσσιου σκι στην Παμβώτιδα Το πράσινο φως άναψε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων στην κατασκευή θαλάσσιου σκι στην λίμνη Παμβώτιδα, στον υγρότοπο Αμφιθέας. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο στο σημείο θα φιλοξενηθούν πανευρωπαϊκοί αγώνες θαλάσσιου σκι. Η κύρια πίστα δημιουργείται στα βορειοδυτικά της λίμνης, κοντά στον αστικό ιστό, ενώ στο υγρότοπο Αμφιθέας θα γίνει εφεδρικός στίβος θαλάσσιου σκι, όπου θα μεταφερθούν οι αγώνες σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στις εργασίες προβλέπονται η κοπή καλαμιών, η εκβάθυνση του πυθμένα και η δημιουργία διαδρόμων πρόσβασης εντός και γύρω από τον, υπό διαμόρφωση, στίβο θαλάσσιου σκι.

Την ίδια στιγμή όμως οι αντιδράσεις, κυρίως από περιβαλλοντικούς φορείς, είναι πολλές. Η κατασκευή του διαδρόμου έχει προκαλέσει αντιδικία μεταξύ του δήμου Ιωαννιτών, που εκτελεί το έργο, και περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθώς η περιοχή όπου χωροθετείται ο εφεδρικός στίβος θαλάσσιου σκι ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης για τους οικότοπους και Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα άγρια πουλιά. Η αξία της περιοχής έγκειται στην παρουσία και την αναπαραγωγή παγκοσμίως απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών. Γραπτή ερώτηση για το θέμα έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, ενώ ερωτήσεις για το ίδιο θέμα έχουν καταθέσει στη Βουλή και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Επίσης, τις εργασίες είχαν καταγγείλει στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Το έργο που έχει ήδη λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων πέρασε χτες από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς η περιοχή είναι κηρυγμένος ιστορικός τόπος. «Το μείζον ζήτημα είναι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων που έχει ήδη δοθεί στην περίπτωση αυτή και είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού. Το Συμβούλιο μπορεί να εξετάσει το θέμα μόνο από την πλευρά του ιστορικού τόπου», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ στο Συμβούλιο, Γιώργος Γκανασούλης.

Τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της κατασκευής του εφεδρικού στίβου θαλάσσιου σκι, με το σκεπτικό ότι δεν προσβάλει τον ιστορικό τόπο, αλλά με τον όρο το έργο να έχει προσωρινό χαρακτήρα και η περιοχή να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση μετά τη λήξη των αγώνων.

 

Πηγή:http://www.protothema.gr