Επικαιρότητα

Μολυσμένο αέρα για 30 χρόνια θα αναπνέουν οι κάτοικοι της Κίνας

Μολυσμένο αέρα για 30 χρόνια θα αναπνέουν οι κάτοικοι της Κίνας Εκατομμύρια άνθρωποι που κατοικούν στα αστικά κέντρα της Κίνας θα συνεχίσουν για τα επόμενα 20 χρόνια να αναπνέουν μολυσμένο αέρα, παρά τις προσπάθειες που διενεργούνται το τελευταίο διάστημα για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Από το νέο έτος, το Πεκίνο, η Σαγκάη και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα υποχρεούνται να δημοσιοποιούν στοιχεία για τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια PM2.5, που θεωρείται ότι έχουν τις πιο καταστροφικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία.

Η υπόσχεση για περισσότερη διαφάνεια ικανοποίησε τους πολίτες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς θεωρήθηκε σημαντικό βήμα για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας και τη μείωση του νέφους στις αστικές περιοχές της Κίνας.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και υπομονή για να επιστρέψει το γαλάζιο χρώμα στον γκρίζο ουρανό.

«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη χρειάστηκαν 50 χρόνια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους. Ακόμα και αν τα σωματίδια PM2.5 μειώνονταν στο μισό, θα χρειαζόμασταν άλλα 20 με 30 χρόνια», δήλωσε ο κ. Wu Dui από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Guangdong.

 

Πηγή:http://www.zougla.gr