Επικαιρότητα

Ελληνικά Νησιά με γραφικές χώρες

Ελληνικά Νησιά με γραφικές χώρες Ηλιοβασιλέματα με πανοραμική θέα στο πέλαγος, λευκά στενοσόκακα με τους ντόπιους να πίνουν καφέ στο πεζούλι, πολύχρωμα τραπεζάκια στριμωγμένα στη μικρή πλατειούλα, μοσχοβολιστά λουλούδια στο περβάζι είναι ορισμένες από τις εικόνες που όλοι έχουμε να θυμόμαστε από την επίσκεψη μας σε κάποια χώρα νησιού. Σε αυτές τις -ορεινές συνήθως- πόλεις είναι μαζεμένη η ομορφιά και η γραφικότητα των νησιών, μακριά από τη βαβούρα των παραλιών. Πάμε να θυμηθούμε μερικές από τις πλέον ξεχωριστές χώρες ελληνικών νησιών

Σέριφος

Η χώρα της Σερίφου θεωρείται πρότυπο μεσαιωνικού οχυρωμένου οικισμού, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο βραχώδες ύψωμα του όρμου του Λιβαδιού. Είναι χωρισμένη σε δύο συνοικίες, την Πάνω και την Κάτω Χώρα. Χτίστηκε εκεί στα χρόνια της Ενετοκρατίας και ξεχωρίζει για τα στενά της σοκάκια, τα κάτασπρα σπίτια και την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική. Εκτός από τα άσπρα σπίτια συναντάμε κυκλαδίτικους ανεμόμυλους και πλακόστρωτους πεζόδρομους καθώς και πολλές εκκλησίες. Κύριο αξιοθέατο της χώρας είναι τα ερείπια του ενετικού κάστρου, που χτίστηκε το 1434 από την οικογένεια των Μικιέλι. Εκεί, στο ψηλότερο σημείο του βράχου βρίσκεται η εκκλησία του Άγιου Κωνσταντίνου και από εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει το Αιγαίο και τα γύρω νησιά (Σίφνος, Κύθνος, Μήλος, Κίμωλος). Σημαντικό είναι πως στην κάτω Χώρα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα της κλασσικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου.

Φολέγανδρος

Θεωρείται ως ένα από τους πλέον γραφικούς οικισμούς των Κυκλάδων. Αποτελείται από δύο ξεχωριστούς οικισμούς. Ο παλιότερος είναι ο Μεσαιωνικός που ονομάζεται Κάστρο, γιατί τα σπίτια αποτελούν τα εξωτερικά τείχη ενός Βενετσιάνικου Κάστρου που προστάτευε τον πληθυσμό από τις επιθέσεις των πειρατών. Ο νεώτερος οικισμός, που άρχισε να κτίζεται έξω από τα τείχη μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, ονομαζόταν απλώς «χωριό» μέχρι τους προπολεμικούς χρόνους. Στο «χωριό» συνέχισαν να κτίζουν τα σπίτια τους όπως στο κάστρο, παρότι τώρα δεν υπήρχε ο κίνδυνος των επιδρομών. Δημιούργημα της νέας αρχιτεκτονικής είναι και τα ξύλινα μπαλκονάκια των σπιτιών με τις ωραίες κατάλευκες φαρδιές σκάλες και οι πολύχρωμες πόρτες. Στη χώρα ξεχωρίζουν το Μεσαιωνικό Κάστρο, ο Ναός της Παναγίας ψηλά στο λόφο καθώς και οι πολλές μικρές πλατείες με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους η καθεμία.

Σύμη

Η πρωτεύουσα της Σύμης, αποτελείται από την Άνω Σύμη και το Γιαλό. Το μέρος είναι κατάμεστο από νεοκλασικά οικοδομήματα (συνήθως διώροφα), πολύχρωμα, με εξέχοντα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά χαρακτηριστικά κεραμίδια, εξώστες, νεοκλασικά μπαλκόνια και τζάκια στις αυλές, ενώ σχεδόν όλα έχουν θέα στη θάλασσα. Από τα δημόσια κτίρια ξεχωρίζουν ο πύργος με το ρολόι του 1880, το καμπαναριό στη σκάλα του Λιρένου, το κτίριο της αστυνομίας, το κτίριο του τελωνείου καθώς και το ταχυδρομείο. Επίσης αξίζει αν επισκεφθείτε το παλιό κάστρο των Ιπποτών και το αρχαιολογικό μουσείο στη Άνω Σύμη.

Πάτμος

Πρόκειται για μια χώρα που έχει καταφέρει να κρατήσει την παραδοσιακή της φυσιογνωμία και τη βυζαντινή αρχοντιά. Σημείο αναφοράς είναι η μονή του Αγίου Ιωάννη στην κορυφή του λόφου του νησιού. Τα σπίτια είναι πέτρινα αλλά και παραδοσιακά κάτασπρα και περικλείουν τη μονή. Άλλο γνωστό αξιοθέατο της περιοχής είναι το σπήλαιο της Αποκάλυψης. Εκτός αυτών λοιπόν, αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που ιδρύθηκε το 1607 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νησιώτικης αρχιτεκτονικής, τη μονή του Ευαγγελισμού που βρίσκεται στην τοποθεσία των Κήπων και είναι κτισμένη πάνω σε μια βαθιά χαράδρα, το σπίτι του Εμμανουήλ Ξάνθου και το Λαογραφικό μουσείο της Χώρας που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό σπίτι, το Σημαντήρι, που κτίστηκε το 1625 από Σμυρνιούς τεχνίτες.

Αμοργός

Η χώρα της Αμοργού είναι κτισμένη στο κέντρο του νησιού, γύρω από τον επιβλητικό βράχο με το ενετικό κάστρο και αθέατη από τη θάλασσα. Έχει πολλές παλαιές εκκλησίες, λευκά παραδοσιακά σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, πλακόστρωτα δρομάκια και μικρές πλατείες. Αξιοθέατα της χώρας της Αμοργού είναι: το Κάστρο( χτισμένο το 13ο αι., στην κορυφή βράχου, στο ψηλότερο σημείο της Xώρας), O πύργος του Γαβρα,(πιθανώς 16ου αι., μνημείο της Eνετοκρατίας), οι ανεμόμυλοι, τα λείψανα του Ελληνιστικού Πύργου (στη θέση «Pίχτι», βόρεια της Xώρας) και η Βυζαντινή μονή της Παναγιας της Χοζοβιώτισσας (δημιούργημα της αιγαιοπελαγίτικης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής που δεσπόζει σε επιβλητική ορθοπλαγιά, πάνω από τη θάλασσα). Αξίζει να σημειώσουμε πως στον πύργο του Γαβρά στεγάζετιαι η Αρχαιολογική Συλλογή του νησιού που περιλαμβάνει αντικείμενα Προϊστορικών Xρόνων, αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά, επιτύμβια ανάγλυφα, επιγραφές, αγάλματα, κεραμική, έργα μικροτεχνίας κ.ά

Σύρος

Ίσως το πιο ξεχωριστό κομμάτι της Σύρου είναι η Άνω Σύρος, το μεσαιωνικό καθολικό χωριό. Ξεκινάει από την κορυφή του λόφου, κατηφορίζει την επικίνδυνα απότομη λοφοπλαγιά για να φτάσει στην Ερμούπολη (το λιμάνι). Σπίτια μικρά, λιτά, διώροφα σε στενάκια που με δυσκολία χωρούν τρεις περιπατητές. Χαρούμενα πορτοπαράθυρα, μπουκανβίλιες και γεράνια στις αυλές, ασβεστωμένες καμάρες. Στην κορυφή του υψώματος βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου. Τα δαιδαλώδη καλντερίμια σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές, σε εκείνες που ο Μάρκος Βαβακάρης πλημμύριζε με τις νότες του την περιοχή. Εκεί βρίσκεται και το Μουσείο που είναι αφιερωμένο σε έναν από τους στυλοβάτες της ρεμπέτικης μουσικής. Γλυκοπολεία, καλή ελληνική κουζίνα και μαγαζάκια με είδη τέχνης και λαϊκής παράδοσης θα τραβήξουν τη ματιά σας.

Αλόννησος

Παλιά Αλόννησος ή Χώρα. Είναι χτισμένη στη κορυφή ενός λόφου με εντυπωσιακή θέα. Αξίζει να επισκεφθείτε τους ναούς του Χριστού, του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Γεωργίου, τα πετρόχτιστα αλώνια, τον ανεμόμυλος στην είσοδο του χωριού και τα μέρη των παλιών Βυζαντινών τειχών που σώζονται μέχρι σήμερα. Με δύο λόγια, η χώρα της Αλοννήσου είναι ένα ειδυλλιακό μέρος με γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια, παραδοσιακά σπίτια με βεράντες και λουλούδια, και υπέροχη θέα στο Αιγαίο πέλαγος.

Τζια

Η χώρα της Τζιας χαρακτηρίζεται από παραδοσιακή αρχιτεκτονική και δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Στο βόρειο τμήμα του οικισμού βρίσκεται η Ακρόπολη, με απομεινάρια του αρχαίου ναού του Απόλλωνα και το Μεσαιωνικό Κάστρο, ενώ στο ανατολικό τμήμα της Ιουλίδας υπάρχει ένα λιοντάρι σκαλισμένο πάνω σε Τζιώτικο βράχο ο περίφημος Λέοντας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα απομεινάρια του προϊστορικού οικισμού της Αγίας Ειρήνης, το περίφημο στενό του Λάμπρου Κατσώνη και ο φάρος του Αγίου Νικολάου. Χαρακτηρίζεται επίσης από πλούσια χλωρίδα με σπάνια είδη φυτών, βότανα, αρωματικά φυτά αλλά και τα δάση βασιλικής βελανιδιάς που είναι μοναδικά στις Κυκλάδες.

 

Ελληνικά Νησιά με γραφικές χώρες

Ελληνικά Νησιά με γραφικές χώρες

Πηγή:http://www.flowmagazine.gr