Επικαιρότητα

Εμφανή τα σημάδια ερημοποίησης στην ανατολική Κρήτη

Εμφανή τα σημάδια ερημοποίησης στην ανατολική Κρήτη Σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης βρίσκεται η περιοχή των Αστερουσίων, όπως καταγράφουν επιστήμονες στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων που στοχεύουν όχι μόνο στη καταγραφή του φαινομένου, αλλά και στην αντιμετώπιση της υποβάθμισης της γης.

Η συντονίστρια του προγράμματος Leddra και επιστήμονες από 11 χώρες που μετέχουν στο ερευνητικό αυτό πρόγραμμα παρουσίασαν τους παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ερημοποίηση, στην ετήσια συνάντηση τους, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Χερσόνησο.

Η υποβάθμιση της γης και η ερημοποίηση είναι ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή των Αστερουσίων λόγω της υπερβόσκησης, με τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα Leddra να εφιστούν την προσοχή των κατοίκων και κυρίως των κτηνοτρόφων ώστε να μπει «φρένο» στο φαινόμενο που επεκτείνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, όπως οι ίδιοι παραδέχονται.

Στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης των εταίρων του προγράμματος που υλοποιείται σε 5 χώρες και συγκεκριμένα σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μαρόκο και Κίνα, οι ειδικοί έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου στις επικλινείς κυρίως περιοχές που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο στη διάβρωση των εδαφών, όπως είναι και η περιοχή της Μεσσαράς όπου εκεί καταγράφεται και το πρόβλημα της υφαλμύρωσης των υπόγειων υδάτων, το οποίο όπως διαπίστωσαν επεκτείνεται αναλυτικότερα.

Την ανάγκη προστασίας των ζωτικών πόρων όπως έδαφος, νερό και οικοσυστήματα τόνισαν επιστήμονες οι οποίοι παράλληλα παρουσίασαν εναλλακτικούς τρόπους επιβίωσης των κατοίκων στις περιοχές που ήδη απειλούνται από την ερημοποίηση.

Όπως ανέφεραν, μια καλή λύση είναι τα φαρμακευτικά φυτά!

 

Πηγή:http://www.neakriti.gr