Επικαιρότητα

Πλεούμενα από κουτάκια μπύρας

Πλεούμενα από κουτάκια μπύρας M’ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια έπιασαν οι κάτοικοι του Ντάρβιν, της μοναδικής μεγάλης παραθαλάσσιας πόλης που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Αυστραλίας.

Όχι μόνο ανακυκλώνουν τεράστιες ποσότητες μεταλλικών κουτιών μπύρας και σόδας, αλλά παράλληλα βρήκαν και έναν εξαιρετικό λόγο να διαφημίσουν την πόλη τους, η οποία βρίσκεται πάντα στη σκιά του Σίδνεϋ, της Μελβούρνης και της Αδελαϊδας. Η ετήσια Darwin Beer Can Regatta, που έγινε φέτος την Κυριακή 7 Ιουλίου, συμπλήρωσε 40 χρόνια ζωής!

Τι είναι η Beer Can Regatta; Αυτό ακριβώς που λέει το όνομά της. Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με σκάφη φτιαγμένα από κουτάκια μπύρας και σόδας! Και μη φανταστεί κανείς ότι με αυτόν ασχολούνται μόνο κάποιοι γραφικοί.

Στον φετινό αγώνα συμμετείχαν όχι πέντε και δέκα, αλλά… 65 σκάφη φτιαγμένα από κουτάκια μπύρας (!) και ο αγώνας μεταδόθηκε ζωντανά από τα εθνικά τηλεοπτικά κανάλια της Αυστραλίας.

Όλα άρχισαν το 1974, όταν κατά τη διάρκεια ενός ναυτικού φεστιβάλ στην πόλη δύο φίλοι, ο Λουτζ Φράνκενφελντ και ο Πολ Ράις Τσάπμαν, αποφάσισαν να συμμετάσχουν σ’ έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα με ένα αυτοσχέδιο καραβάκι φτιαγμένο από τα σχεδόν 1.500 κουτιά μπύρας που είχαν καταναλώσει όλο το χρόνο!

Το εγχείρημά τους έγινε δεκτό με τόσο ενθουσιασμό, που από την επόμενη κιόλας χρονιά ο αγώνας αυτός αυτονομήθηκε πλήρως από το υπόλοιπο φεστιβάλ. Περιττό, βέβαια, να τονίσουμε ότι μετά το τέλος του αγώνα όλα τα σκάφη τίθενται στη διάθεση της εθνικής υπηρεσίας ανακύκλωσης της Αυστραλίας, η οποία μ’ αυτόν τον τρόπο ανακυκλώνει περισσότερα από 90.000 μεταλλικά κουτιά, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν καταλήξει ίσως ακόμα και στο βυθό της θάλασσας.

Ο αγώνας αυτός καθ’ εαυτός μοιάζει με… κυνήγι θησαυρού. Τα σκάφη βγαίνουν στα ανοιχτά της παραλίας και προσπαθούν να βρουν ένα κρυμμένο αντικείμενο. Παρά τον ανταγωνισμό, υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη μεταξύ των συμμετεχόντων και για όσους θέλουν να προσπαθήσουν να φτιάξουν το δικό τους πλεούμενο υπάρχουν όχι μόνο σαφείς γραπτές οδηγίες, αλλά και άφθονη βοήθεια από τους έμπειρους… ναυπηγούς!

 

Πλεούμενα από κουτάκια μπύρας

Πλεούμενα από κουτάκια μπύρας

Πηγή:http://www.flowmagazine.gr