Επικαιρότητα

Δέντρο απειλεί την ελληνική και ευρωπαϊκή χλωρίδα

Δέντρο απειλεί την ελληνική και ευρωπαϊκή χλωρίδα Ενα δέντρο που συναντάμε πολύ συχνά στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, η λεγόμενη «βρωμοκαρυδιά», ή αείλανθος όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνη για το οικοσύστημα, αφού τα συγκεκριμένα φυτά εξαπλώνονται ταχύτατα και απελευθερώνουν τοξικές ουσίες που καταστρέφουν τη χλωρίδα της περιοχής.

O αείλανθος, ήρθε στην Ελλάδα από τη Νοτιοανατολική Ασία στα μέσα του 19ου αιώνα προκειμένου να εμπλουτίσει τον Εθνικό Κήπο, ωστόσο άρχισε αμέσως να εξαπλώνεται ραγδαία και ανεξέλεγκτα, κυρίως στις αστικές περιοχές και σε σημεία όπου υπήρχαν μπάζα ή ερείπια.

Πρόκειται για ένα σχετικά ψηλό δέντρο με λεπτά κλαδιά αλλά πολύ δυνατό ριζικό σύστημα, που του δίνει πλεονέκτημα απέναντι στα άλλα φυτά, ενώ ταυτόχρονα παράγει πολλούς σπόρους που μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις, βοηθώντας την ταχεία εξάπλωσή του.

Οπως αναφέρουν οι βοτανολόγοι, οι ιδιαίτερα τοξικές ουσίες που παράγει ο αείλανθος επηρεάζουν τα παρακείμενα φυτά, ενω ήδη έχει κατακλύσει τον εθνικό δρυμό του Αίνου στην Κεφαλλονιά, σε υψόμετρο 800 μέτρων και απειλεί το ελατόδασος της περιοχής.

Πρόσφατα το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στα πλαίσια του προγράμματος για την «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» και την «Αποτίμηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του νησιωτικού συμπλέγματος του Ιονίου από ετερόχθονα φυτικά είδη», μελέτησε τις αιτίες που έχουν καταστήσει τον αείλανθο τόσο επιθετικό, ενώ σχεδίασε και πραγματοποίησε δράσεις ενημέρωσης προς την τοπική κοινωνία.

 

Πηγή:http://www.iefimerida.gr