Επικαιρότητα

Ηλιακό αεροπλάνο πέταξε από τη δυτική στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ

Ηλιακό αεροπλάνο πέταξε από τη δυτική στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ To Solar Impulse, ένα αεροπλάνο που ζυγίζει όσο ένα αυτοκίνητο αλλά έχει άνοιγμα φτερών όσο ένα Airbus 340, ολοκλήρωσε ένα ιστορικό ταξίδι από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι τη Νέα Υόρκη αξιοποιώντας μόνο τη δύναμη της λιακάδας.

Τα γιγάντια αλλά πανάλαφρα φτερά του Solar Impulse είναι καλυμμένα με σχεδόν 12.000 φωτοβολταϊκά κύτταρα, τα οποία τροφοδοτούν τέσσερις έλικες, και παράλληλα φορτίζουν μπαταρίες λιθίου βάρους 400 κιλών, έτσι ώστε η πτήση να μπορεί να συνεχίζεται και τη νύχτα.

Σημείο-κλειδί για την πτήση -την πρώτη που διασχίζει τις ΗΠΑ αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια- είναι το χαμηλό βάρος του αεροπλάνου, μόλις 1,6 τόνοι. Συγκριτικά, ένα Airbus A340 έχει το ίδιο άνοιγμα φτερών αλλά ζυγίζει περίπου 370 τόνους όταν είναι πλήρως φορτωμένο.

Δύο πιλότοι, ο Αντρέ Μπόσμπεργκ και ο Μπερτράν Πικάρ, εναλλάσσονταν στο μονοθέσιο κόκπιτ στα πέντε σκέλη του ταξιδιού: το αεροπλάνο πραγματοποίησε στάσεις στην Αριζόνα, το Τέξας, το Μισούρι και την Ουάσινγκτον, πριν τελικά προσγειωθεί στο αεροδρόμιο JFK της Nέας Υόρκης τα ξημερώματα της Κυριακής ώρα Ελλάδας. Κάθε σκέλος της πτήσης διήρκεσε λιγότερο από 24 ώρες.

Χαιρετίζοντας τον πιλότο κατά την άφιξή του στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Έρνεστ Μονίζ δήλωσε ότι το υπουργείο προσπαθεί να τελειοποιήσει την ηλιακή τεχνολογία που επέδειξε το Solar Impulse.

«Πιστεύω ότι σε δέκα χρόνια θα δούμε τους καρπούς αυτών των τεχνολογιών να αλλάζουν τον κόσμο» είπε.

Στο μεταξύ, το οι πιλότοι Μπόσπεργκ και Πικάρ σκοπεύουν να ολοκληρώσουν την ανάπτυξη ενός μεγαλύτερου, διθέσιου ηλιακού αεροπλάνου, το HB-SIB, με το οποίο σχεδιάζουν να πετάξουν το γύρο του κόσμου το 2015.

Η πρώτη έκδοση του HB-SIB πραγματοποίησε την πρώτη ηλιακή υπερατλαντική πτήση το 2012 και κατέχει το ρεκόρ της μακρύτερης επανδρωμένης ηλιακής πτήσης στις 26 ώρες

 

Πηγή:http://www.in.gr