Επικαιρότητα

Αυτοκίνητο με κυψέλες καύσιμου υδρογόνου

Αυτοκίνητο με κυψέλες καύσιμου υδρογόνου Το όχημα κυψελών υδρογόνου, είναι ό,τι πιο κοντινό στο «απόλυτο οικολογικό αυτοκίνητο», που προσφέρει λύσεις για την ενέργεια και για τα θέματα εκπομπών ρύπων. Ένα τέτοιο μοντέλο, είναι έτοιμη να παρουσιάσει η ιαπωνική εταιρεία Toyota. Η συγκεκριμένη εταιρεία, μας έχει άλλωστε συνηθίσει σε εναλλακτικές μορφές κίνησης, φιλικές προς το περιβάλλον.

Η λειτουργία του οχήματος αυτού μοιάζει αρκετά με τα υβριδικά μοντέλα της εταιρείας. Η μόνη τους διαφορά είναι πως ο κινητήρας εσωτερικής καύσης έχει αντικατασταθεί με μια κυψέλη καυσίμου υδρογόνου που καίει, και εκπέμπει μόνο υδρατμούς από την εξάτμιση.

Τα οχήματα αυτά γνωστά και ως FCV (fuel cell vehicle) δεν εκπέμπουν ρύπους. Ωστόσο υπάρχουν εκπομπές κατά την παραγωγή υδρογόνου. Ο μόνος τρόπος που θα υπήρχε δυνατότητα για πραγματικά μηδενικές εκπομπές, θα ήταν να χρησιμοποιηθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την καθαρότερη παραγωγή υδρογόνου.

Ένα τέτοιο μοντέλο αναμένεται να παρουσιαστεί στην έκθεση του Τόκιο τον ερχόμενο Νοέμβριο η Toyota, και το όνομα αυτού θα είναι FCV-R. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο τύπου σεντάν και θα διακρίνεται από τη μηδενική κατανάλωση καυσίμου και εκπομπές ρύπων. Η μονάδα κυψελών βρίσκεται κάτω από το ειδικά σχεδιασμένο αμάξωμα και το όχημα θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τέσσερις επιβάτες, ενώ διαθέτει εντυπωσιακό χώρο αποσκευών.

Μάλιστα έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις στο ρεζερβουάρ υδρογόνου υψηλής πίεσης, για να παρέχει (σύμφωνα με ειδικούς) απόσταση ανεξάρτητης πορείας περίπου 700 χιλιομέτρων. Το μοντέλο αυτό είναι πρωτότυπο και δεν αναμένεται να βγει στην παραγωγή πριν το 2015.

 

Πηγή:http://www.flowmagazine.gr