Επικαιρότητα

Έπεσαν οι υπογραφές για την επέκταση του μετρό προς Καλαμαριά

Έπεσαν οι υπογραφές για την επέκταση του μετρό προς Καλαμαριά Αττικό Μετρό και ΑΚΤΩP ΑΤΕ υπέγραψαν τη βασική σύμβαση κατασκευής της επέκτασης. Τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου

Τη βασική σύμβαση κατασκευής της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά υπέγραψαν η Αττικό Μετρό ΑΕ και η ανάδοχος εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Το έργο προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί σε 5 έτη και θα παραδοθεί σε λειτουργία εντός του 2018.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και δανειοδοτείται από την ΕΤΕπ, με συνολικό προϋπολογισμό 518 εκατ. ευρώ (400 εκατ. ευρώ αφορούν στην υπογραφείσα σύμβαση).

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αττικό Μετρό, το μεγαλύτερο έργο συγκοινωνιακής υποδομής της Θεσσαλονίκης, επεκτείνεται πλέον προς την Καλαμαριά με 5 νέους σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) και 4,78 χλμ. υπόγειας γραμμής. Προβλέπονται επίσης οι υποδομές για την μελλοντική επέκταση της Γραμμής προς Αεροδρόμιο, καθώς και η κατασκευή οργανωμένου χώρου Μετεπιβίβασης από τις λεωφορειακές γραμμές στον σταθμό «Μίκρα», ενώ προγραμματίζεται παράλληλα και η κατασκευή σταθμού αυτοκινήτων στην ίδια θέση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την λειτουργία της επέκτασης, το μετρό θα αναβαθμίσει συγκοινωνιακά τον δήμο Καλαμαριάς, καθώς αναμένεται ότι η απόσταση από το Σταθμό της Μίκρας μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα καλύπτεται σε μόλις 15 λεπτά. Με το έργο αυτό αναμένεται ότι θα εξυπηρετούνται περισσότερο από 65.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η εταιρεία, προβλέπεται σύντομα να προκηρυχθούν και οι μελέτες για την επέκταση του έργου προς τη Σταυρούπολη.

Σιμόπουλος: Η πολύ δουλειά φέρνει αποτέλεσμα

«Μετά την αύξηση στους ρυθμούς κατασκευής της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης, έρχεται και η υπογραφή της σύμβασης για τη γραμμή προς Καλαμαριά να επιβεβαιώσει ότι ένα έργο πνοής για την πόλη, μπαίνει σε μία νέα φάση, αφήνοντας πίσω πολλά από τα προβλήματα του παρελθόντος», τονίζει, σε δήλωσή του, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος.

«Η υπομονή, η επιμονή, η συνέπεια και η πολλή δουλειά φέρνουν πάντα αποτελέσματα», σημειώνει.

 

Πηγή:http://www.voria.gr