Επικαιρότητα

Στον κατάλογο πολιτιστικών μνημείων της UNESCO οδεύει η Σπιναλόγκα

Στον κατάλογο πολιτιστικών μνημείων της UNESCO οδεύει η Σπιναλόγκα Υποψήφια για ένταξη στον κατάλογο πολιτιστικών μνημείων της UNESCO είναι τα μινωικά ανάκτορα, οι ενετικές οχυρώσεις της Κρήτης καθώς και η Σπιναλόγκα, με την τελευταία μάλιστα να έχει το προβάδισμα εγγραφής, μεταξύ των ελληνικών αιτημάτων, λόγω του εντατικού έργου προετοιμασίας του σχετικού φακέλου.

Την ανακοίνωση έκανε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από την Κρήτη, διευκρινίζοντας ότι για την ένταξη της Σπιναλόγκας έχει προηγηθεί συστηματικό έργο από ομάδες εργασίας του ΤΕΕ, της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Όσον αφορά την Κνωσό το μεγάλο ζήτημα, που ακόμη εκκρεμεί, είναι η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της. Ήδη πάντως, καθώς ξεπεράστηκαν διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί με το Πράσινο Ταμείο, ο σχετικός διαγωνισμός προχωρεί άμεσα.

Μέσα στο καλοκαίρι εξάλλου, πρόκειται να παραδοθούν έτοιμες στο κοινό και οι υπόλοιπες αίθουσες του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Από την άλλη, για την ανέγερση νέου μουσείου στο Ρέθυμνο απαιτούνται συντονισμένες κινήσεις υπουργείου και περιφέρειας ώστε να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι. Στο ενδιάμεσο πάντως, εκπονείται, όπως είπε η Λ.Μενδώνη, ειδική μελέτη ώστε να δημιουργηθεί στο χώρο του Αγίου Φραγκίσκου στο Ρέθυμνο μία προσωρινή έκθεση, αντίστοιχη με εκείνη που είχε γίνει στο Μουσείο Ηρακλείου, προκειμένου να καλύπτεται το κενό.

 

Πηγή:http://www.in.gr