Επικαιρότητα

Το Χιούστον θα αγοράζει τη μισή ενέργειά του από ΑΠΕ

Το Χιούστον θα αγοράζει τη μισή ενέργειά του από ΑΠΕ Από πόλη-σύμβολο της αμερικανικής πετρελαιοβιομηχανίας, το Χιούστον του Τέξας φιλοδοξεί να γίνει σύντομα – για την ακρίβεια μέσα στις επόμενες ημέρες - η «πρωτεύουσα» των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς συμφώνησε να αγοράζει τη μισή ενέργεια που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του από ανανεώσιμες πηγές. Η πόλη γίνεται έτσι ο μεγαλύτερος δημοτικός καταναλωτής πράσινης ενέργειας στη χώρα.

Σε συμβόλαιο που υπέγραψε με τον όμιλο Reliant Energy, το Χιούστον δεσμεύτηκε να αγοράσει πάνω από 140MW ανανεώσιμης ενέργειας από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους, ποσότητα που ισοδυναμεί με το ήμισυ της ζήτησης 55.000 νοικοκυριών. Η πόλη θα καταβάλει 2 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή λιγότερο από 1 σεντ ανά κιλοβατώρα.

«Το Χιούστον είναι ήδη γνωστό ως ενεργειακή πρωτεύουσα του κόσμου, όμως δεσμευόμαστε να γίνουμε παράλληλα και παγκόσμια πρωτεύουσα εναλλακτικής ενέργειας», δήλωσε η δήμαρχος Ανίς Πάρκερ.

Όπως εξήγησε ο δήμος του Χιούστον, η αγορά έχει τη μορφή πιστοποιητικών χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (RECs) και δεν προϋποθέτει την κατασκευή νέων υποδομών.

Πάντως η πόλη έχει ήδη μειώσει την παραγωγή της σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 26% μέσα στα τελευταία επτά χρόνια, με τη μόνωση όλων των δημοσίων κτηρίων, την εξάπλωση του στόλου υβριδικών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων του δήμου και την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, οι προσπάθειες του Χιούστον να προωθήσει την ηλιακή ενέργεια και να βελτιώσει την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων του θα μπορούσε έως το 2030 να οδηγήσει στην παραγωγή ή στην εξοικονόμηση αρκετής ενέργειας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες 627.000 νοικοκυριών.

 

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr