Επικαιρότητα

Το σπίτι του μέλλοντος θα έχει αυτάρκεια σε τρόφιμα

Το σπίτι του μέλλοντος θα έχει αυτάρκεια σε τρόφιμα Ένα πείραμα για την ενεργειακή αυτάρκεια, θα μεταμορφώσει ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι του Μάντσεστερ με τη γνωστή τεχνική της «αστικής κάθετης καλλιέργειας». Το συγκεκριμένο κτίριο έχει σχεδιαστεί ώστε να γίνει αυτάρκες σε ζωικές τρόφες, ψάρια, λαχανικά και φρούτα.

Στη Βρετανία έχουν επιλεγεί ορισμένα κτίρια που θα μετατραπούν στις «καοιτκίες του μέλλοντος» μέσα στον επόμενο μήνα. Θα κατασκευαστούν συστήματα παραγωγής τροφίμων με ικανοποιητική παραγωγή κρέατος, ψαριού, λαχανικών και φρούτων. Το εγχείρημα για τα κτίρια με κάθετη καλλιέργεια, στα πλαίσια μιας πόλης, θα αποτελέσει πόλο έλξης για το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ.

Την ιδέα για τον εναλλακτικό τρόπο κάλυψης διατροφικών αναγκών μέσω της κατοικίας, είχε ο διδακτορικός φοιτητής του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Βίνσεντ Γουόλς. Το συγκεκριμένο σχέδιό του, το ονόμασε Biospheric Project και επιχειρεί να καταδείξει την επιθυμία του ανθρώπου για εύρεση εναλλακτικών τρόπων κάλυψης των διατροφικών του αναγκών. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Γουόλς οι δυνατότητες εξέλιξης του εγχειρήματος δεν έχουν όρια.

Το συγκεκριμένο σχέδιο θα παρουσιάσει πώς παραγωγικά συστήματα για λαχανικά, μανιτάρια, κρέας και ψάρι, μπορούν με φυσικό τρόπο να τροφοδοτήσουν το ένα το άλλο για τη δημιουργία καλλιεργειών που θα απαιτούν ελάχιστο έλεγχο. Εκτός από κατοικίες το σχέδιο, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε σούπερ μάρκετ στο μακρινό μέλλον, για την παραγωγή προϊόντων αντί της εισαγωγής.

Στην παρούσα φάση το Biosphere θα προσφέρει περιορισμένες παροχές με φρέσκα ψάρια, μανιτάρια, πράσινα λαχανικά, μήλα, αχλάδια και εσπεριδοειδή. Συγκεκριμένα στο δεύτερο όροφο του κτηρίου, θα στεγάζονται οι δεξαμενές των ψαριών που θα φιλοξενήσουν κοπάδια κυπρίνων και πέρκας. Αυτές θα τροφοδοτούνται από μηχανισμό στο σπίτι και τα απορρίμματα θα αντληθούν στον πάνω όροφο για να τροφοδοτήσουν 5.000 καλλιεργούμενα φυτά.

 

Πηγή:http://www.flowmagazine.gr