Επικαιρότητα

Sharp: Η αποδοτικότερη ηλιακή κυψέλη

Sharp: Η αποδοτικότερη ηλιακή κυψέλη Η Sharp ανακοίνωσε ότι ηλιακή κυψέλη που ανέπτυξαν επιστήμονες για λογαριασμό της επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη απόδοση μετατροπής φωτός σε ρεύματος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα – 44,4%.

Πέρυσι, ο ιαπωνικός όμιλος είχε ανακοινώσει την επίτευξη απόδοσης 43,5% χάρη σε ένα σύστημα με άξονα ένα συγκεντρωτικό φακό, ο οποίος στέλνει το ηλιακό φως απευθείας πάνω στις κυψέλες παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ερευνητές κατόρθωσαν να αυξήσουν περαιτέρω το ποσοστό με μια ηλιακή κυψέλη τριπλής στρώσης, η οποία έχει μέγεθος μόλις 4x4 χιλιοστά.

Η εξέλιξη κατέστη εφικτή στο πλαίσιο του προγράμματος Έρευνας και Τεχνολογίας πάνω σε Καινοτόμες Ηλιακές Κυψέλες, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Νέας Ενέργειας και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Τεχνολογιών της Ιαπωνίας. Το ποσοστό αποδοτικότητας της νέας κυψέλης επιβεβαίωσε και το Ινστιτούτο Συστημάτων Ηλιακής Ενέργειας Φράουνχοφερ της Γερμανίας.

Παρότι η Sharp δεν παρέχει πολλές λεπτομέρειες για τη δομή της συσκευής, επισημαίνει ότι χάρη στα υψηλά ποσοστά αποδοτικότητας που επιτυγχάνουν τέτοιου είδους κυψέλες, χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο σε δορυφόρους. Η εταιρεία ωστόσο δεσμεύεται να εκμεταλλευτεί την επιτυχία της αναζητώντας τρόπους χρήσης των κυψελών της σε επίγειες εφαρμογές στο μέλλον.

 

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr