Επικαιρότητα

Εγκαταστάθηκε η πρώτη πλωτή ανεμογεννήτρια στον Ατλαντικό

Εγκαταστάθηκε η πρώτη πλωτή ανεμογεννήτρια στον Ατλαντικό Με επιτυχία εγκαταστάθηκε πρόσφατα η πρώτη υπεράκτια ανεμογεννήτρια WindFloat ισχύος 2MW στον Ατλαντικό, σε απόσταση 215 μιλίων από την ακτή Αγκουσαντούρα στα ανοιχτά της Πορτογαλίας. Πρόκειται για την πρώτη υπεράκτια ανεμογεννήτρια παγκοσμίως, που συναρμολογήθηκε στη στεριά και αναπτύχθηκε στη θάλασσα χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθεί στο σημείο εγκατάστασης βαρύς εξοπλισμός.

Η κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο τόνισε ότι η πλωτή ανεμογεννήτρια WindFloat, που κατασκευάστηκε από τη Vestas, ανοίγει νέους δρόμους για την εκμετάλλευση του αιολικού στη θάλασσα, που είναι πολύ υψηλότερο συγκριτικά με τις χερσαίες περιοχές. Αυτό συμβαίνει, όπως εξήγησε, γιατί σε αντίθεση με την πλωτή ανεμογεννήτρια WindFloat, οι συμβατικές τεχνολογίες δεν είναι ακόμα σε θέση να «δαμάσουν τόσο ισχυρούς και σταθερούς ανέμους», ενώ μεταφέρονται με ειδικά πλοία σε εξέδρες που έχουν ήδη στηθεί.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Ε.Ε. θα αυξηθεί 17 φορές, συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα, μέχρι το 2020, καθώς η μείωση του κόστους την καθιστά μία ελκυστική λύση για την ικανοποίηση των ενεργειακών στόχων των κρατών-μελών. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΕΑ), η ισχύς των θαλάσσιων αιολικών αναμένεται να αυξηθεί κατά 41 GW την επόμενη δεκαετία, κάτι που συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της Ε.Ε. για 20% ενέργεια από ΑΠΕ μέχρι το 2020. Η ισχύς των χερσαίων αιολικών αναμένεται να αυξηθεί κατά 86 GW την επόμενη δεκαετία, ενώ η ισχύς της αιολικής ενέργειας και της βιομάζας θα διπλασιαστεί.

«Οι χώρες στις οποίες η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι πιο ανταγωνιστική εκτιμάται ότι θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση. Υπάρχουν ακόμα ορισμένα κράτη όπου η κοινή γνώμη αντιτίθεται στα χερσαία αιολικά», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της EEA για τις ΑΠΕ David Owain Clubb. Σημειώνεται ότι η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών στα χερσαία αιολικά πάρκα λειτούργησε ως κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, αν και πρόκειται για υποδομές με μεγαλύτερο οικονομικό κόστος. Αλλος ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είναι η αστάθεια των τιμών πετρελαίου, που την καθιστά πιο ελκυστική συγκριτικά με τα ορυκτά καύσιμα.

Η δύναμη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

Ισχύος 2MW είναι η πρώτη υπεράκτια ανεμογεννήτρια WindFloat που εγκαταστάθηκε στον Ατλαντικό, σε απόσταση 215 μιλίων από την ακτή Αγκουσαντούρα στα ανοιχτά της Πορτογαλίας.

Κατά 41GW θα αυξηθεί η ισχύς των θαλάσσιων αιολικών, στην επόμενη δεκαετία, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΕΑ).

Περίπου κατά 86GW θα αυξηθεί η ισχύς των χερσαίων αιολικών την επόμενη δεκαετία, ενώ η ισχύς της αιολικής ενέργειας και της βιομάζας θα διπλασιαστεί.

24 επενδυτικά σχέδια ισχύος πάνω από 5.700 MW, από τα οποία τουλάχιστον 10 συνολικού προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ και ισχύος 4.000 MW είναι άμεσα υλοποιήσιμα ?ε ορίζοντα θεμελίωσης το 2013 στη χώρα μας.

1,7 δισ. ευρώ απαιτούνται για ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο 500 MW και για μεγαλύτερο περί τα 2 δισ. ευρώ.

Με περίπου 1.000 ανεμογεννήτριες και συνολική ισχύ 3.500 MW σε 48 διαφορετικά πάρκα σε εννέα χώρες η Ευρώπη είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στα υπεράκτια αιολικά. Η Βρετανία και η Δανία βρίσκονται στην κορυφή με μερίδιο 44% και 30% αντίστοιχα.

 

Πηγή:http://www.imerisia.gr