Επικαιρότητα

Το Άγνωστο Πανεπιστημιακό Μουσείο Ορυκτών

Το Άγνωστο Πανεπιστημιακό Μουσείο Ορυκτών Ενα εντυπωσιακό, ιδιαίτερα μεγάλο σκήπτρο μαύρου χαλαζία, που έχει βρεθεί σε μεταλλείο στη Βραζιλία, εκτίθεται στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Λίγο πιο δίπλα βρίσκεται ένας σπάνιος σταλακτίτης από σμιθσονίτη, που ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στα μεταλλεία Λαυρίου, και ένα αφιέρωμα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχουν πολλοί εντυπωσιακοί θησαυροί «κρυμμένοι» – ίσως λόγω της αδιαφορίας των πολιτών, ίσως λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης από την πλευρά των ιδρυμάτων. Κι όμως, η στοχευμένη διαφήμιση των πανεπιστημιακών μουσείων θα μπορούσε να προσελκύσει ένα «ψαγμένο» και ιδιαίτερα δυναμικό τουριστικό κοινό. «Είμαστε το πρώτο μουσείο που ιδρύθηκε στη νεότερη Ελλάδα, μετά την Επανάσταση του 1821. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1837», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο διευθυντής του μουσείου, καθηγητής Ορυκτολογίας στο ΑΕΙ κ. Αθανάσιος Κατερινόπουλος. Βέβαια, το μουσείο έχει και την ιδιαιτερότητα να είναι και το πιο... νέο του ΑΕΙ, αφού μεταφέρθηκε –στο κτιριακό συγκρότημα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στην Πανεπιστημιούπολη Αθηνών– και ανασυστάθηκε την περίοδο 1998-2000.

Οι συλλογές του περιλαμβάνουν εκθέματα από όλο τον κόσμο, που είτε αγοράσθηκαν είτε δωρήθηκαν. Μεταξύ των δωρητών είναι ο Φωκίωνας Νέγρης (ήταν γεωλόγος), φιλέλληνες, Ελληνες του εξωτερικού. Η έκθεση των συλλογών γίνεται σε τρεις αίθουσες, ενώ υπάρχει και αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων και διαλέξεων. Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται δείγματα ορυκτών υψηλής αισθητικής, μερικά από τα οποία συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κάθε είδους, που είναι τοποθετημένα σε επτά σύγχρονες κρυστάλλινες προθήκες, εσωτερικά φωτισμένες, ώστε να δημιουργούν στον επισκέπτη ένα αίσθημα θαυμασμού. Στη δεύτερη αίθουσα, σε τρεις εντοιχισμένες προθήκες παρουσιάζονται δείγματα και επεξηγηματικά κείμενα για την κατανόηση της έννοιας των ορυκτών, των πετρωμάτων, των μεταλλευμάτων και των βιομηχανικών ορυκτών. Στην ειδική προθήκη που είναι αφιερωμένη στους μετεωρίτες, εκτίθεται δείγμα σιδηρομετεωρίτη από την Αργεντινή.

Μάλιστα, σε ειδικό σκοτεινό θάλαμο βρίσκεται μια μεγάλη συλλογή, με ιδιαίτερα εντυπωσιακά φωσφορίζοντα και φθορίζοντα ορυκτά. Στην τρίτη αίθουσα ο επισκέπτης συναντάει τις βαριές, ξύλινες προθήκες του 19ου αιώνα, που περιλαμβάνουν τη συστηματική συλλογή ορυκτών, συλλογές πολύτιμων λίθων, πετρογραφικές και κοιτασματολογικές συλλογές και το αφιέρωμα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης. Επίσης, υπάρχουν πέντε προθήκες με πολύτιμους λίθους ακατέργαστους και επεξεργασμένους, αντίγραφα σφραγιδολίθων διαφόρων εποχών, καθώς και αποτυπώματά τους σε καθαρό άργυρο. Κάθε χρόνο το μουσείο έχει περίπου 7.000 επισκέπτες. Και έχει στόχο να τους αυξήσει.

Δεκαέξι μουσεία του Πανεπιστημίου

Συνολικά 16 μουσεία διαθέτει το Παν. Αθηνών. Με βάση τα στοιχεία του ΑΕΙ, μετά το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας, το αρχαιότερο είναι το Ανθρωπολογικό Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1886. Το νεότερο, με βάση τον χρόνο ίδρυσης, στις 24/11/1999, είναι το Κρανιοπροσωπικής Εξέλιξης και Ιστορίας της Οδοντιατρικής. Εκτός των δύο αυτών και της Ορυκτολογίας και Πετρολογίας, το Παν. Αθηνών διαθέτει μουσεία Ανατομίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Βιβλικής και Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Βοτανικό, Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας, Εγκληματολογικό, Ζωολογικό, Ιστορίας της Παιδείας, Iστορίας του Παν. Αθηνών, Φαρμακολογίας, Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας. Στους μουσειακούς χώρους περιλαμβάνονται επίσης και το Αρχαιολογικό Πάρκο και οι Βοτανικοί Κήποι.

Τα περισσότερα στεγάζονται σε χώρους των συγγενών σχολών, λειτουργούν σε καθημερινή βάση και οι επισκέπτες τους είναι, κατά κύριο λόγο, σχολεία, φοιτητές και ερευνητές. Βέβαια, για τα μουσεία έχουν αξιοποιηθεί και κτίρια του ΑΕΙ διάσπαρτα στην Αθήνα. Ενδεικτικά, το Μουσείο Ιστορίας Παν. Αθηνών στεγάζεται σε ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτίρια της προ-οθωνικής περιόδου, κτισμένο στα ριζά της Ακρόπολης, με πανοραμική άποψη της Πλάκας, της Αρχαίας Αγοράς, του Αστεροσκοπείου, του Λυκαβηττού!

(από την εφημερίδα "Καθημερινή")