Επικαιρότητα

Καθαρότερη ατμόσφαιρα για όλους

Καθαρότερη ατμόσφαιρα για όλους «Καθαρότερη ατμόσφαιρα για όλους» ήταν το θέμα της φετινής «Πράσινης Εβδομάδας» (Green Week) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από τις 4-7 Ιουνίου. Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική διάσκεψη της Ευρώπης συμμετείχαν φέτος περίπου 3.000 σύνεδροι, ΜΚΟ, εκπρόσωποι κρατικών φορέων και υπάλληλοι της ΕΕ. Το μότο της 13ης Πράσινης Εβδομάδας ήταν «Καθαρότερη ατμόσφαιρα για όλους». Οι συμμετέχοντες αναζήτησαν λύσεις στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και τρόπους για την προστασία της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα σ’ ένα περιβάλλον εντεινόμενης βιομηχανικής και ενεργειακής παραγωγής, αυξανόμενης κυκλοφορίας οχημάτων και αστικοποίησης.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ μόλις το 2% όσων κατοικούν σε πόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο αναπνέουν καθαρό αέρα, κάτω από τα όρια ρύπανσης, όπως έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο μολυσμένος αέρας, πιστεύει ο επίτροπος, θα αποτελεί στο μέλλον, τη σημαντικότερη αιτία θανάτου, ενώ θα έπονται το επιβαρυμένο νερό και η απουσία στοιχειώδους υγιεινής.

Μποτιλιάρισμα, θόρυβος, δύσπνοια

Oποιος επιδιώκει τη βελτίωση του αέρα στις πόλεις θα πρέπει να ασχοληθεί αναγκαστικά με την κίνηση στους δρόμους. Οι περισσότερες πόλεις αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα λόγω της κυκλοφορίας υπερβολικού αριθμού οχημάτων. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις πόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου. «Ακόμα και οι Βρυξέλλες που φιλοξένησαν την 13η «Πράσινη Εβδομάδα» δεν αποτελούν οπωσδήποτε πρότυπο», λέει ο ιταλός Βινσέντσο Μπελέτι, ο οποίος πριν από χρόνια μετακόμισε από τη Νάπολη στις Βρυξέλλες. «Στις ώρες αιχμής τα αυτοκίνητα παραμένουν μποτιλιαρισμένα στους δρόμους, ενώ ο μολυσμένος αέρας προκαλεί δύσπνοια». Ο Βινσέντσο Μπελέτι είναι μέλος της πρωτοβουλίας ευρωπαϊκών πόλεων, που κάθε χρόνο διοργανώνουν την Κυριακή Χωρίς Αυτοκίνητα.

Εσωτερική καύση ή ηλεκτροκίνηση;

Τα ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση είναι ιδανικά για την κάλυψη μεσαίων αποστάσεων.

Μια εναλλακτική λύση στην δραστική μείωση του αριθμού οχημάτων είναι κατά την άποψη του Εντγκαρ Φρόιντ, υψηλόβαθμου υπαλλήλου του υπουργείο Περιβάλλοντος του γερμανικού κρατιδίου της Έσσης, η αντικατάστασή τους με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Το πρόβλημα με τα νέα οχήματα είναι ωστόσο η περιορισμένη τους αυτονομία, αλλά και η απουσία πυκνού δικτύου τροφοδοσίας.

Για τον αυστριακό ακτιβιστή Τόμας Άιτσενμπεργκερ μια ενδιαφέρουσα λύση αποτελεί η χρήση ποδηλάτου ή του ηλεκτρικού ποδηλάτου για μικρές αποστάσεις. «Πολλοί θα μπορούσαν να πηγαίνουν στη δουλειά ακόμα και με τα πόδια, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι αρνούνται να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι τους», επισημαίνει.

 

Πηγή:http://www.skai.gr