Επικαιρότητα

Beach Volley, ένα καλοκαιρινό χόμπι για όλους

Beach Volley, ένα καλοκαιρινό χόμπι για όλους Το beach volley είναι καλοκαιρινό άθλημα, που προσελκύει λουόμενους και μη. Όπως δηλώνει και το όνομα του, πρόκειται για το άθλημα της πετοσφαίρισης στην παραλία.

Ανήκει πλέον και επίσημα στα Ολυμπιακά αθλήματα και παίζεται τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες. Είναι ξεχωριστό, καθώς συνδυάζει υψηλό αθλητικό επίπεδο και ξεχωριστές συνθήκες διεξαγωγής. Η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι εορταστική καθώς πολλές φορές κυριαρχεί η μουσική (από το δίπλα beach bar), ενώ και το κοινό δίνει συνεχώς ρυθμό στις ομάδες.

Γενικές πληροφορίες

Οι ομάδες αποτελούνται από δύο άτομα σε αντίθεση με το βόλεϊ σάλας που τα άτομα είναι έξι. Το παρκέ δίνει τη θέση του σε άμμο και οι διαστάσεις του τερέν είναι σαφώς μικρότερες (8 µ.Χ8 µ.). Επίσης δεν υπάρχει γραμμή των έξι μέτρων όπως στο βόλεϊ σάλας. Οι μόνες γραμμές είναι οι ταινίες στην άμμο που καθορίζουν τα όρια του γηπέδου. Η μπάλα πρέπει να είναι φτιαγμένη από υλικό που δεν απορροφά υγρασία (λόγω των εξωτερικών συνθηκών) ενώ τα χρώματά της είναι κυρίως φωτεινά (πορτοκαλί, κίτρινο) για να διευκολύνουν τους αθλητές.

Κανονισμοί

Όσον αφορά στους κανονισμούς, δεν απέχουν πολύ από το κανονικό βόλεϊ. Οι αθλητές πρέπει να αλλάξουν τρείς φορές τη μπάλα για να την περάσουν απέναντι. Εάν χτυπήσει στο τερέν της αντίπαλης ομάδας σημειώνεται πόντος. Το παιχνίδι κρίνεται στο ποια ομάδα θα κατακτήσει πρώτη δύο σετ. Το κάθε σετ ολοκληρώνεται στους 21 πόντους με απαραίτητη τη διαφορά δύο πόντων από τον αντίπαλο. Σε περίπτωση που το ματς πάει σε τρίτο σετ, αυτό παίζεται στους 15 πόντους. Οι ομάδες αλλάζουν τερέν ανά 7 πόντους για τα δύο πρώτα σετ και ανά 5 σε περίπτωση που υπάρξει τρίτο.

Για τη σωστή προετοιμασία ενός αγώνα και την αποφυγή τραυματισμών μίλησε στο flowmagazine.gr ο προπονητής beach volley, Παναγιώτης Ζακυνθινός: «Πρέπει να προσέχουμε τη ζέστη με σωστή ενυδάτωση. Επίσης, απαραίτητη είναι η χρήση αντηλιακού καθώς ο ήλιος δεν συγχωρεί. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στις μετακινήσεις στην άμμο για την αποφυγή μυϊκών τραβηγμάτων.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιείται πάντα λειτουργικό ζέσταμα που βοηθά στην κινητικότητα μυών και αρθρώσεων. Για τους επαγγελματίες αθλητές οφείλει να δίνεται ο μέγιστος βαθμός προσοχής. Πρόκειται για επίπονο άθλημα και για το λόγο αυτό δίνεται και βάση στη σωστή διατροφή των αθλητών με κατάλληλα συμπληρώματα και ηλεκτρολύτες».

Απαιτήσεις

Το άθλημα του beach volley είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Η άμμος σε συνδυασμό με τα γυμνά πόδια, δυσκολεύει τους αθλητές να αναπτύξουν ταχύτητα που θα μπορούσαν να έχουν σε άλλη επιφάνεια, πόσο μάλλον με αθλητικά παπούτσια. Επίσης οφείλουν να έχουν προπονηθεί για να εκτελούν καλά όλες τις κινήσεις της πετοσφαίρισης (καρφί, μπλοκ, σερβίς, υποδοχή) καθώς δεν υπάρχουν ξεχωριστές θέσεις για τους παίκτες.

«Μυστικά για το beach volley δεν υπάρχουν», είπε στο flowmagazine.gr ο κος. Ζακυνθινός. «Πρόκειται για άθλημα επανάληψης και οποιοσδήποτε μπορεί να είναι ανταγωνιστικός. Είναι σε γενικές γραμμές δημοκρατικό, αρκεί να υπάρχει νοητική ηρεμία και θέληση. Είναι ένα σκληρό άθλημα που απαιτεί σκληρή προπόνηση και να το αγαπήσεις, ώστε να καταφέρεις να αξιοποιήσεις τα προτερήματά σου» συμπλήρωσε.

Σε πολλές παραλίες στη χώρα μας μπορείτε να βρείτε ανοικτά γήπεδα beach volley στα οποία μπορείτε να παίξετε ερασιτεχνικά. Πολλά είναι και τα τουρνουά που λαμβάνουν χώρο κάθε χρόνο σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και προσελκύουν πλήθος κόσμου. Η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (Ε.Ο.ΠΕ.) είναι υπεύθυνη για κάθε διοργάνωση σχετική με το beach volley καθώς και για τις υποδομές και τους επαγγελματίες αθλητές.

 

Πηγή:http://www.flowmagazine.gr