Επικαιρότητα

Αφήστε 100.000 λάμπες να ανάψουν

Αφήστε 100.000 λάμπες να ανάψουν Ακούγεται σαν ένα επικοινωνιακό τρικ προκειμένου ένας βιομηχανικός κολοσσός να γιορτάσει τα 100 χρόνια του όμως το πρότζεκτ «100 Χιλιάδες Ηλιακά Φανάρια» της Panasonic θα πετύχει κάτι παραπάνω από αυτό: θα αλλάξει τη ζωή ισάριθμων νοικοκυριών σε όλον τον κόσμο και, ίσως, θα ανοίξει το δρόμο για παρόμοιες κινήσεις και από άλλες εταιρείες. Ήδη, η ιαπωνική εταιρεία έχει στείλει 8000 φανάρια στη Μιανμάρ, την Ινδία και την Αφρική και ως το 2018, τη χρονιά που συμπίπτει με την εκατονταετηρίδα της, θα έχει στείλει και τα υπόλοιπα 92.000 σε πολλές ακόμα περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ηλεκτροδότησης.

Τα φανάρια, σχεδιασμένα από την ίδια την Panasonic, αποτελούνται από δύο κομμάτια, τον ηλιακό συλλέκτη και το ίδιο το φωτιστικό το οποίο χρησιμοποιεί διόδους LED και μπορεί να διατηρήσει τη φόρτισή του για οκτώ ώρες, αρκετά δηλαδή για μια ολόκληρη νύχτα. Παράλληλα, το φανάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν φορτιστής για άλλες συσκευές, κυρίως κινητά τηλέφωνα τα οποία σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες είναι το μόνο μέσο επικοινωνίας ελλείψει επίγειων τηλεφωνικών υποδομών.

Πέραν των 100.000 κομματιών που θα δωρισθούν, η Panasonic σκοπεύει να διαθέσει το φανάρι και στην καταναλωτική αγορά, διατηρώντας ωστόσο την τιμή του κάτω από τα 5000 γεν (περίπου 35 ευρώ)· κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να το αγοράσουν και άνθρωποι χαμηλότερων εισοδημάτων σε όλον τον κόσμο, ενώ θα φανεί πολύ χρήσιμο και στην ίδια την Ιαπωνία, ιδιαίτερα στον απόηχο κάποιας μεγάλης φυσικής καταστροφής από αυτές που δε λείπουν από τη χώρα. Το φανάρι δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί επίσημα –αυτό θα γίνει στις αρχές Ιουνίου στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Ανάπτυξης της Αφρικής στη Γιοκοχάμα.

 

Πηγή:http://www.metamatic.gr