Επικαιρότητα

Η Ελλάδα πάει Χόλιγουντ!

Η Ελλάδα πάει Χόλιγουντ! Πριν από μερικούς μήνες είχε γίνει γνωστό ότι ο Γούντι Άλεν, μετά το «Vicky, Christina, Barcelona», το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» και το «Από τη Ρώμη με αγάπη», ετοιμάζεται να κινηματογραφήσει την Αθήνα του μνημονίου, της χρεοκοπίας και της ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι πληροφορίες λένε ότι τον συγγραφέα θα τον ενσαρκώσει ο Μπραντ Πιτ, ενώ την Ελληνίδα ερωμένη του θα την υποδυθεί πιθανότατα η Πενέλοπε Κρουζ. Το σενάριο το συνυπογράφει -για πρώτη φορά σε ταινία του Άλεν- ένας Αμερικανός συγγραφέας, ο Πολ Όστερ.

Στο παιχνίδι πλέον μπαίνει και ο ελληνικής καταγωγής κωμικός Ζακ Γαλιφιανάκης, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην τριλογία «The Hangover» και απέκτησε εκατομμύρια θαυμαστές σε όλον τον κόσμο.

Σε συνέντευξή του αποκαλύπτει ότι προσπαθεί να κάνει μια ταινία στην Ελλάδα για τη Μάχη της Κρήτης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Παράλληλα εξηγεί: «Το σενάριό της γράφεται τώρα, αλλά δεν είναι κωμωδία, είναι κάτι διαφορετικό: πρόκειται για ένα πολεμικό δράμα με άξονα τη Μάχη της Κρήτης».

Ο εκ Κρήτης ορμώμενος ηθοποιός ανέφερε πως το σχέδιο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και είναι αμφίβολο αν ο ίδιος θα μιλάει ελληνικά στην ταινία. «Θα πρέπει να ξεσκονίσω πολύ καλά τα ελληνικά μου» λέει γελώντας. «Αν καταφέρουμε να κάνουμε την ταινία -ένας συγγενής μου προσπαθεί να βγάλει άκρη μ’ αυτό-, θα πρέπει να πέσω με τα μούτρα στη δουλειά!»

Η Μάχη της Κρήτης

Μάχη της Κρήτης (Γερμανικά: Luftlandeschlacht um Kreta) ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και, συγκεκριμένα, από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεροπορική έφοδος των Γερμανών με την κωδική ονομασία «Unternehmen "Merkur"» («Επιχείρηση "Ερμής"») εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου. Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να αποσπάσουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή η επιτυχία τούς κόστισε τόσο πολύ, ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά τη διάρκεια του πόλεμου.

Σήμερα, η μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική στο ότι ο κύριος αντικειμενικός στόχος της επετεύχθη εξολοκλήρου από αέρος. Η μάχη θεωρείται επίσης πολύ σημαντική για τους Κρητικούς λόγω της αναπάντεχα σθεναρής αντίστασης που επέδειξαν ενάντια στους αριθμητικά ανώτερους Γερμανούς, αλλά και στο μεγάλο τίμημα που η επίθεση και η επακόλουθη κατοχή είχαν για τον πληθυσμό του νησιού.

 

Πηγή:http://www.zougla.gr